BAM, Ballast Nedam en Heijmans digitaliseren samen

0

Bouwbedrijven BAM Infra Nederland, Ballast Nedam en Heijmans hebben de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van applicaties. Deze applicaties digitaliseren het ontwerp- en bouwproces, waarmee sneller en efficiënter kan worden gewerkt en de foutmarges dalen.

De eerste applicatie was in drie maanden af en automatiseert het ontwerpproces van grondlichamen. Dit is slechts het begin: als het aan de bouwers ligt volgen er nog vele applicaties, in samenwerking met nog meer partijen.

Jos van Rijen, Manager Design Operations bij BAM: “Deze stap in collectieve automatisering toont aan dat je samen sneller en slimmer kan bouwen, veel van elkaar leert en de trajecten beheersbaar zijn.”

Open samenwerking
De bouwbedrijven hebben gekozen voor een open samenwerking, waarbij zij collectief automatiseren op het platform VIKTOR. Dit platform stelt de bouwers in staat eigen online applicaties gezamenlijk te bouwen. Na het opleveren van de applicatie, kan iedere bouwer de ontwikkelde applicatie zelfstandig gebruiken. Hoe meer partijen zich aansluiten bij het collectief, des te krachtiger de samenwerking. Daarom is de eerste applicatie gepresenteerd aan de hele bouwbranche. Door deze vorm van samenwerken blijven de budgetten realistisch en is de slagkracht vele malen groter.

Leo van der Geest, Programmamanager Digitaal Bouwen bij Dura Vermeer: “De markt kan een voorbeeld nemen aan dit initiatief. Binnen veel organisaties wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden. Dit moeten we veranderen in juist samen het wiel uitvinden en dat vervolgens met elkaar delen.”

Digitaal ontwerpproces
Met de eerste applicatie richten de bouwbedrijven zich op het ontwerpproces van grondlichamen. In de applicatie zijn verschillende databronnen en softwarepakketten aan elkaar gekoppeld. En door gebruik te maken van krachtige algoritmes, krijgen de bouwers in een keer veel meer ontwerpoplossingen. Door deze centralisatie heeft iedereen altijd de juiste informatie en kom je sneller tot betere keuzes.

“Boven verwachting snel is de applicatie tot stand gekomen. Met een compleet nieuw team, waarvan een aantal met beperkte programmeerervaring, is het volgens planning opgeleverd. Ontwikkelingstrajecten zijn hierdoor beheersbaar gebleken”, aldus Leon Tiggelman, voorheen Trekker Digitalisering Ontwerp bij Heijmans, nu Manager Parametrisch Ontwerpen bij Dura Vermeer.

Bron.

Share.

Comments are closed.