Dura Vermeer en Lidl ontwikkelen en realiseren levendig Stadshart Stadshagen

0

Uitbreiding winkelcentrum Stadshagen Zwolle.

De uitbreiding van het winkelcentrum Stadshagen is gegund aan ontwikkelende bouwer Dura Vermeer in samenwerking met Lidl Nederland. De gemeente Zwolle koos voor dit plan vanwege de beste invulling voor dit levendige stadshart. Architectenbureau De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Stadshagen leeft en groeit.
Vanaf de eerste woning eind jaren negentig is de wijk gegroeid naar een stadsdeel met bijna 25.000 inwoners en blijft groeien naar ongeveer 30.000 inwoners. Het winkelcentrum met supermarkten, winkels, maatschappelijke en culturele voorzieningen wordt ten westen van het huidige winkelcentrum uitgebreid en groeit mee met de behoeften van de wijk.

Eén geheel met het bestaande winkelcentrum
Een belangrijk uitgangspunt voor de uitbreiding was het creëren van één geheel met het bestaande winkelcentrum. Als aanvulling op de bestaande supermarkten wordt duurzame discounter Lidl toegevoegd, met daaromheen aanvullende winkels aan een nieuw plein en een winkelstraat. Zo wordt de diversiteit in het centrum vergroot.

Ontmoeten, werken en winkelen
Aan het nieuwe plein komt een ‘Stadsfoyer’ welke het maatschappelijke en commerciële hart vormt. In deze Stadsfoyer komen ontmoeten, verblijven, werken en winkelen samen. Vanuit de eerste verdieping van de Stadsfoyer is er de mogelijkheid de collectieve binnentuin te bezoeken.

Wonen in het centrum
Rondom de binnentuin worden verschillende woningen gebouwd. De uitbreiding kent een zeer gevarieerd woonprogramma, afgestemd op de behoeften van de wijk en in dialoog met de Gemeente. Het woonprogramma is evenwichtig verdeeld in zowel verschillende prijscategorieën als koop-, huur- en zorgwoningen. De architectuur van het stadsblok kent een rijke detaillering en warme materialen.

Innovatief en duurzaam icoon
Duurzaamheid en innovatie zijn de basis voor de uitbreiding. Zo is het gebouw vanzelfsprekend gasloos en voldoet het aan de eisen van BENG. Het wordt een klimaat-adaptief gebouw, door de groene daktuin die bijdraagt aan de infiltratie van regenwater, het voorkomen van hittestress en de biodiversiteit. Het paviljoen aan het plein vormt het duurzaamheidsicoon. Alles op het gebied van duurzaamheid, innovatie en circulariteit komen hier samen. Van materiaalgebruik tot aan energiegebruik in de meest innovatieve vorm: waterstofopslag.

Het winkelcentrum als energiefabriek
Duurzaamheid wordt tijdens het gebruik geborgd in de vorm van een energiefabriek. Door het gebruik van een warmte-koude-opwekking worden alle gebruikers voorzien van schone energie. Op alle daken liggen straks zonnepanelen welke terug leveren aan de gebruikers. De opgewekte energie wordt verdeeld tussen de verschillende commerciële en maatschappelijke functies en de woningen, op basis van de energievraag.

Samenwerking
Door middel van ontwerpsessies worden de winkeliers, bezoekers en bewoners de komende tijd betrokken bij de nadere uitwerking van de plannen. Dura Vermeer is al vanaf het ontstaan van Stadshagen betrokken bij de ontwikkeling en bouw van deze wijk. Op deze manier levert de ontwikkelende bouwer samen met Lidl en de gemeente Zwolle een duurzame bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?