Heembouw levert energieneutraal gemeentehuis in Zuidplas op

0

Een maand eerder dan oorspronkelijk gepland, levert Heembouw het 3.500 m² grote duurzame en energieneutrale gemeentehuis voor de gemeente Zuidplas op! Dit feestelijke moment is maandag 8 april 2019 gevierd met een officiële sleuteloverdracht, waarbij Daan de Haas, wethouder gemeente Zuidplas, de “moedersleutel” van het gebouw overhandigd kreeg uit handen van Arjan Hoogenboom (directeur Realisatie Heembouw) in het nieuwe atrium.

Met de realisatie van het nieuwe gemeentehuis, is er nu één centrale gemeentelocatie aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel, die toekomstbestendig is op meerdere vlakken. Alle dienstverlening vindt vanaf juni 2019 centraal plaats vanuit deze vestiging, het gebouw krijgt een BREEAM Excellent duurzaamheidsscore en is gebouwd met duurzame materialen.

Circulair oogsten
Voor de start van de bouw is het oude gemeentehuis gesloopt, niet op de traditionele wijze, maar de gesloopte materialen zijn, in samenwerking met New Horizon, circulair geoogst. Alle herbruikbare materialen zijn in één deel uit het gebouw gedemonteerd en daarna doorverkocht of dienen nu als nieuwe grondstoffen. Hiermee levert het afbreken van het voormalige gemeentehuis al haar aandeel in de duurzaamheidsambitie van de gemeente.

Een gezond, comfortabel en toekomstbestendige (werk-)plek
Het gebouw is, naast flexibel indeelbaar en aanpasbaar, ook een plek waar de ambtenaren graag willen werken. Er is veel licht en ruimte en de kantoorverdiepingen zijn ingericht om flexwerken optimaal te faciliteren. Kraaijvanger Architects heeft samen met de gemeente een werkconcept ontwikkeld, dat optimaal ondersteuning biedt aan de werkprocessen, de onderlinge communicatie en de samenwerking.

SROI
Verbindend is één van de kernwaarden van Heembouw. Een deel van de aanneemsom is daarom gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een aandeel te geven in het project. Denk hierbij aan poortwachters, leerlingen bij o.a. de installateur, verkeersregelaars en administratieve ondersteuning bij het behalen van de BREEAM Exellent doelstelling. Ook is bij het vieren van de mijlpalen specifiek gekeken hoe bedrijven uit de gemeente met SROI werknemers ingezet konden worden.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?