Savills: Bruto aanvangsrendementen voor hotels dalen dubbel zo hard als die van kantoren en logistiek vastgoed

0

Volgens het vandaag door internationaal vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Spotlight Hotels: Chain reaction results in five-star prospects’, is het bruto aanvangsrendement (BAR) van hotels in het topsegment sinds 2014 tweemaal zo hard gedaald (-450 basispunten) als het aanvangsrendement van kantoren- (-250 bps) en van logistiek vastgoed (-225 bps). De beleggersinteresse in de hotelmarkt blijft naar verwachting ook in 2019 toenemen. De vastgoedadviseur verklaart deze toenemende interesse aan de hand van vier factoren: de ‘search for yields’, een duurzame groei in de vraag naar Nederlandse hotelkamers, de opkomst van sterke merken die een stabiele huurstroom bieden en het restrictieve overheidsbeleid ten aanzien van nieuwe hotelontwikkelingen.

De ‘search for yields’
De zoektocht van (internationale) beleggers naar goed beleggingsproduct, met dalende aanvangsrendementen tot gevolg, zien we in alle vastgoedsectoren terug en is in die zin niet verrassend. Opmerkelijk is echter de snelheid waarmee de BAR van hotels is gedaald in vergelijking tot andere categorieën. Hierdoor ligt de BAR van prime hotels nu in lijn met die van prime kantoren. Dit laatste zal er wel voor zorgen dat de BAR in Amsterdam naar verwachting zal stabiliseren, aangezien er weinig ruimte is voor verdere compressie.

Groeiende en brede vraag naar hotelkamers
In de afgelopen vijf jaar is het aantal bezoekers in Nederland jaarlijks met gemiddeld 7% gestegen. Het grootste deel van deze groei wordt veroorzaakt door binnenlands toerisme, bezoekers uit naburige landen en door bezoekers uit de Verenigde Staten. De bezoekersstromen laten een gezonde mix zien tussen zakelijke bezoekers (37%) en toeristen (58%). Amsterdam trekt nog steeds het grootste aantal bezoekers, maar steden als Utrecht en Den Haag profiteren mee.

Sterke merken
Terwijl slechts 20% van de Nederlandse hotels onderdeel zijn van een keten, zijn deze ketens goed voor bijna 60% van alle Nederlandse hotelkamers. In 2017 steeg het aantal internationale hotelketens dat in Nederland opereert met 11,5%. In de afgelopen twee jaar was bovendien zeven van de acht ketens die de Nederlandse markt betraden internationaal. De schaal en stabiliteit van deze merken, in combinatie met de lange huurovereenkomsten trekt de aandacht van een brede beleggersgroep.

Overheidsbeleid bepaalt het speelveld van hotelaanbod
In tegenstelling tot andere sectoren, wordt het aanbod in de hotelsector sterk beïnvloed door overheidsbeleid, zoals een hotelstop in Amsterdam. Ondanks de stop worden er in 2019 en 2020 in totaal ongeveer 3.500 kamers opgeleverd in Amsterdam. Met deze toevoeging blijft de vraag het aanbod overstijgen. Als kettingreactie zien we in toenemende mate naast toeristen ook beleggers uitwijken naar andere grote Nederlandse steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Bas Wilberts, Director Alternative Investment bij Savills, licht toe: “De lage yields, toenemende bezoekers (en daarmee hoge bezettingsgraad, stijgende kamerprijzen en gemiddelde omzet per kamer), groei van sterke internationale hotelketens en beperkte mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de hotelsector steeds meer kenmerken krijgt van een core-product. Dit leidt niet alleen tot meer interesse van beleggers maar ook tot een grotere groep beleggers die de focus legt op hotelbeleggingen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?