Cushman & Wakefield: Kantoren en logistiek vastgoed belangrijkste groeimotoren van Europees commercieel vastgoed 2018

0

Op de meeste Europese commercieel vastgoedmarkten en in de meeste vastgoedsegmenten, heeft de positieve trend die in de eerste drie kwartalen van 2018 zichtbaar was doorgezet in het vierde kwartaal. Er is over het algemeen sprake van huurgroei en yield compressie, Retail vormt hierop een uitzondering. Dit blijkt uit de nieuwste editie ´DNA of Real Estate´ van internationaal adviseur Cushman & Wakefield. Voor Nederland is een enigszins vergelijkbaar beeld zichtbaar: winkelhuurprijzen stonden in 2018 onder druk, ook op de beste plekken. Op de kantorenmarkt en de logistieke vastgoedmarkt was sprake van huurgroei op de prime locaties of hotspots. De Nederlandse prime yields zijn in het vierde kwartaal van 2018 wel voor alle segmenten verder verscherpt.

Nigel Almond, Head Data Analytics Cushman & Wakefield: “De sectoren kantoren en logistiek waren de belangrijkste groeimotoren in het vierde kwartaal van vorig jaar, net als in heel 2018. Op Europees niveau nam de kantoorhuur toe met 2,6 procent op jaarbasis; het sterkste jaarlijkse percentage in meer dan vijf jaar. De huurgroei in de logistiek sector was met 2,3 procent het sterkst in meer dan tien jaar. De retailsector was binnen Europa meer gematigd met huren die in het vierde kwartaal 0,1 procent daalden. Dit was echter wel een verbetering ten opzichte van de daling van 0,4 procent in het derde kwartaal en net genoeg om de jaarlijkse huurgroei in 2018 positief te laten eindigen.”

Rendementen stonden in heel Europa onder druk, met de sterkste beweging in logistiek waar de prime yield met 20bp daalde in het vierde kwartaal, gedreven door de sterke vraag van beleggers en de huurgroei. Rendementen in de kantoorsector verscherpten met 6bp, terwijl retail yields met slechts 2bp daalde.

Frank van der Sluys, Head of Research & Insight Cushman & Wakefield: “De yieldcompressie is in Nederland sterker geweest dan in Europa. In het vierde kwartaal nam de prime yield voor retail en kantoren met 15bp af en voor logistiek zelfs met 25bp. Nederlands commercieel vastgoed in het algemeen is momenteel heel populair en dat geldt zeker voor Nederlands logistiek vastgoed. Het investeringsvolume en het opnamevolume in dit segment bereikten in 2018 recordhoogtes. Er werd voor EUR 3,5 miljard in logistiek geïnvesteerd en er werd 2,9 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed in gebruik genomen. Daarmee is sprake van een vervijfvoudiging van het investeringsvolume en een verviervoudiging van de opname in 10 jaar tijd. De scherpere yields en de hogere huurprijzen worden zowel aan de beleggingskant als aan de gebruikerskant onder andere veroorzaakt door de schaarste aan beschikbare logistieke centra die voldoen aan de hedendaagse specificaties wat betreft omvang, het binnenklimaat, het scheiden van in- en outboundstromen en de buitenruimte.”

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?