Grote stijging hypotheekaanvragen met NHG van doorstromers

0

Het aantal hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in de eerste maand van 2019 met 17% gestegen ten opzichte van januari 2018. De garantie waarmee men de financiële risico’s van een woningaankoop beperkt, werd in januari 2019 voor maar liefst 42% van de 33.204 hypotheken aangevraagd. Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab, op basis van data van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Grootste stijging bij doorstromers
De grootste toename is te zien bij doorstromers (consumenten die een volgende woning kopen). In januari steeg het aantal NHG-aanvragen in die groep ten opzichte van 2018 met 26,5%. In totaal kiest 31,5% van de doorstromers nu voor een hypotheek met NHG. De verhoging van de NHG-grens van € 265.000 naar € 290.000 is volgens Knab de belangrijkste reden voor die flinke toename.

‘Vorig jaar kwamen veel doorstromers niet in aanmerking voor de NHG omdat hun hypotheek simpelweg te hoog was. Nu die grens is verhoogd zie je het aantal NHG-aanvragen direct toenemen’, aldus Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab.

NHG-grens dichter bij gemiddeld hypotheekbedrag
De gemiddelde hypotheekaanvraag van alle doorstromers bedroeg in januari € 298.356. Het verschil tussen dit bedrag en de NHG-grens van dit jaar is beduidend kleiner dan het verschil in 2018. Toen vroeg de doorstromer een gemiddelde hypotheek aan van € 303.941 terwijl de NHG-grens fors lager lag, namelijk op € 265.000. Deze cijfers steunen de gedachte dat de verhoging van de NHG-grens de hoofdreden is voor de toename van de populariteit van de regeling.

NHG populairst onder starters
De garantieregeling blijft nog altijd het populairst onder Nederlanders die hun eerste woning kopen. Een grote meerderheid van 61,9% van de starters koos in januari 2019 voor NHG. Dat komt neer op een stijging van 10% vergeleken met heel 2018.

Grote regionale verschillen
Opvallend zijn ook de grote provinciale verschillen. In Groningen en Zeeland wordt ruim 60% van de hypotheken aangevraagd met NHG, terwijl dit in Noord-Holland bij nog geen 30% gebeurt. Wel is de stijging ten opzichte van 2018 in elke provincie duidelijk zichtbaar. Het volledige onderzoek, inclusief provinciale data, is terug te vinden op: https://bieb.knab.nl/hypotheken/onderzoek-hypotheekaanvragen-met-nationale-hypotheek-garantie-gestegen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?