Portefeuille supermarktvastgoed Annexum toegenomen met bijna € 200 miljoen

0

Annexum presenteert groeicijfers 2018.

Annexum, aanbieder van vastgoedfondsen speciaal voor particulieren, heeft eind 2018 meer dan € 800 miljoen aan beheerd vastgoed. Het afgelopen jaar steeg de waarde van beheerde kantoren met 7%, zorgvastgoed met 3,7%, woningen met 3,1% en winkels met 3%. Het bedrijf ziet een toename van ruim 12,5% in het aantal particuliere beleggers in drie jaar tijd. Annexum verwacht deze lijn verder door te zetten door beleggen in vastgoed voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Met een totaalwaarde van € 460 miljoen aan supermarktvastgoed is Annexum daarnaast marktleider binnen dit segment, onder andere dankzij de overname van een Nederlands/Duitse supermarktportefeuille ter waarde van € 161 miljoen vorig jaar.

Supermarktvastgoed blijft in waarde toenemen
De laatste jaren breidde Annexum het beheerde supermarktvastgoed flink uit: twee van de fondsen, Super Winkel Fonds (€ 191 miljoen) en het Supermarkt Fonds Nederland (€ 108 miljoen) vertegenwoordigen gezamenlijk een waarde van € 299 miljoen. Deze fondsen, met respectievelijk 37 en 25 supermarkten verdeeld over 35 en 23 locaties, komen uit op directe rendementen tussen de 8% en 12% – waarin de waardestijging van het vastgoed nog niet is opgenomen.

Huib Boissevain, oprichter en CEO van Annexum: “Als je de kansen van supermarktvastgoed eenmaal hebt gezien, dan ligt uitbreiden voor de hand. De omzet van supermarkten in Nederland stijgt al jaren, en lag in 2018 met 38,7 miljard euro weer 3,5% hoger ten opzichte van een jaar eerder. Niet alleen vormen zij het fundament voor onze levensbehoeften, ook zetten zij in toenemende mate in op ‘beleving’. Supermarkten zijn over het algemeen grotere, solvabele partijen, waarbij verkrijgen en behouden van vestigingsplaatsen cruciaal is in de marktstrategie.”

Toch is supermarktvastgoed relatief goedkoop aan te kopen (ruim 13 keer de huur, woningen zijn vaak al tot 20 keer de huur) voor partijen als Annexum. In tegenstelling tot de woningvastgoedmarkt is supermarktvastgoed als assetklasse namelijk moeilijk toegankelijk voor buitenlandse investeerders en particuliere beleggers.

Twee supermarktvastgoedemissies in 2019
Het Supermarkt Fonds Nederland start deze week met een nieuwe emissie. In 2018 breidde dit fonds flink uit met vastgoed in Amersfoort, Den Haag, Gouda en Rotterdam, met een totale koopsom van € 28.750.000 k.k. goed voor een huuropbrengst van ruim 1,6 miljoen euro per jaar. De equity voor deze objecten wordt in deze emissie opgehaald. Particulieren kunnen beleggen met een investering vanaf ongeveer € 27.000, waarmee Annexum beleggen in supermarktvastgoed toegankelijk maakt voor een grote groep belangstellenden. Zo heeft 25% van de Nederlanders meer dan € 35.000 spaargeld op de rekening.

Boissevain: “Met dit deelnamebedrag zetten we een grote stap binnen ons doel om beleggen in supermarktvastgoed voor meer mensen toegankelijk te maken. Naast onze huidige beleggers spreken we hiermee vooral nieuwe beleggers aan die door het instappen in dit fonds ook kunnen profiteren van het stabiele, waardevaste supermarktvastgoed in Nederland.”

Later dit jaar start de emissie van een ander groot supermarktvastgoedfonds, het Duits Nederlands Supermarkt Fonds BV. Een portefeuille met Nederlandse en Duitse supermarkten ter waarde van bijna € 160 miljoen die recent is aangekocht. Deze emissie vindt later dit jaar plaats.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?