Negatieve trend voor de Deutsche Hypo REECOX aan het einde van het jaar

0

Daling van de Nederlandse vastgoedconjuctuur.

Deutsche Hypo REECOX sluit 2018 af op 191,3 punten.

Ook in het vierde kwartaal van 2018 daalde de vastgoedconjunctuur in Nederland. De Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (REECOX) stond aan het einde van het jaar op 191,3 punten, 4,0% lager dan de waarde in het voorgaande kwartaal. Over heel 2018 was er een bovengemiddelde daling van 7,6%: De Deutsche Hypo Euroscore, een samenvatting van alle vastgoedconjunctuurwaarden, daalde in 2018 met 6,3% naar 233,9 punten.

Wouter de Bever, hoofd van de Deutsche Hypo-vestiging in Amsterdam: “Het steeds duidelijk wordende gebrek aan kwalitatief goed vastgoed in Nederland laat het rendement verder smelten. Met de huidige lage rente zijn er voor investeerders simpelweg geen alternatieven ten opzichte van vastgoedinvesteringen. Een transactievolume van ca. 20 miljard in 2018 getuigt van een verder goed functionerende Nederlandse vastgoedmarkt.

De REECOX laat elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedconjunctuur in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland zien. De berekening voor elk van de zes landen wordt gemaakt aan de hand van vijf variabelen. In Nederland zijn dit AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland, de basisrentevoet conform ECB-basisrente en de rentevoet voor de tienjarige Nederlandse staatsleningen. Voor de recente ontwikkeling is vooral de vastgoedbeursindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands verantwoordelijk, die in vergelijking met het voorgaande kwartaal met maar liefst 20,1% daalde. En ook het veranderingspercentage van de Nederlandse beursindex AEX 25 was met dubbele cijfers negatief (-11,2%). Daarentegen daalde het zakelijk klimaat in het vierde kwartaal met slechts 1,4%.

“Bij de vooruitzichten blijf ik voorzichtig optimistisch: De Nederlandse vastgoedmarkt is nog steeds intact. Vooral de asset classes residentieel-, logistiek- en kantoorvastgoed zijn bij binnen- en buitenlandse investeerders nog steeds buitengewoon gewild. Het is ook absoluut positief, dat de werkloosheid in Nederland nog nooit zo laag was”, benadrukt de Bever.

De Deutsche Hypothekenbank (Aktien-Gesellschaft) is een pandbriefbank die gespecialiseerd is in de financiering van zakelijk vastgoed. De onderneming is onderdeel van de NORD/LB en vormt binnen het concern het expertisecentrum voor de kernactiviteit Gewerbliche Immobilienfinanzierung (financiering van zakelijk vastgoed). Deutsche Hypo is in 1872 opgericht en is actief in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, de Benelux-landen en Polen. De bank heeft haar hoofdkantoor in Hannover en heeft daarnaast vestigingen in Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg en München, evenals in Amsterdam, Londen, Madrid, Parijs en Warschau. Met circa 400 medewerkers en een balanswaarde van 21,3 miljard euro behoort Deutsche Hypo tot de grote Duitse vastgoedfinancierders.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?