SAVILLS: Zes trends in de Europese vastgoedmarkt in 2019

0

Volgens Savills zijn dit de zes meest belangrijke trends die we in 2019 in de Europese vastgoedbeleggingsmarkt gaan zien:

  • Kantoren gelegen in CBD’s (central business districts)
  • Woningportefeuilles
  • Logistiek
  • Slimme vormen van ‘mixed-use’
  • ‘Space As A Service’; de flexibilisering van kantoorruimte
  • Gebrek aan prime product

De internationale vastgoedadviseur verwacht dat prime kantoren binnen Europa favoriet zullen blijven bij core-beleggers. Value-add investeerders zullen hun pijlen richten op transport en logistiek, terwijl opportunistische beleggers zich zullen focussen op (her)ontwikkelingen om een hoger rendement te kunnen behalen.

Uit het onderzoek van Savills blijkt dat het Europese leegstandsniveau van kantoren op het laagste niveau ooit is, dat er een sterke huurgroei voor prime kantoren zichtbaar is en dat de toevoeging van nieuw aanbod gemiddeld gezien net voldoende zal zijn om aan de toenemende vraag naar kantoorruimte te voldoen.

Eri Mitsostergiou, Director European Research, Savills, zegt: “Ondanks dat de gemiddelde yield voor prime kantoren in Europa een nieuw (laagte)record hebben bereikt (3,65% in Q3 2018), blijft dit type product in ook 2019, met name onder beleggers met een risicomijdend profiel, populair. De gemiddelde leegstandsniveaus in Europa liggen historisch laag op een niveau van 5,9%. Vooral in Berlijn (1,4%), Hamburg (4,5%), München (2,5%) en Stockholm (3%) is vrijwel geen kantoorruimte meer beschikbaar. Als gevolg hiervan verwachten wij dat de huurprijzen van prime kantoren in het aankomende jaar stijgen met gemiddeld 3,4%. In Milaan kan dit zelfs oplopen tot 9,1%. Voor Frankfurt, Barcelona, Londen’s West End, Dublin en Madrid verwachten wij een huurgroei van meer dan 6%, voor Hamburg, Lissabon, München, Düsseldorf, Madrid en Amsterdam van circa 4% en voor Keulen, Warschau en Kopenhagen een huurgroei van circa 2%.”

Daarnaast merkt Savills op dat het investeringsvolume in logistiek vastgoed in Europa is gestegen naar 14% van het totale investeringsvolume en zal naar verwachting nog verder gaan stijgen in de aankomende 12 maanden. Aanvangsrendementen voor logistieke toplocaties zijn in heel Europa gedaald tot een gemiddelde van 5,3%; dit is 148 basispunten lager dan het afgelopen 10-jaars gemiddelde. De internationale vastgoedadviseur verwacht dat de vraag van gebruikers en investeerders naar logistiek vastgoed zal blijven toenemen, met name gedreven door de groei van e-commerce in alle Europese landen.

Eri vervolgt: “De concurrentie tussen steden in het aantrekken van zowel nationale- als internationale investeerders zal dit jaar sterk toenemen. De steden waarin lokale overheden en marktpartijen samenwerken in het ontwikkelen van nieuwe gebieden en bestaande gebieden transformeren naar een slimme en leefbare omgeving, zullen zich onderscheiden van de rest. Tegelijkertijd zorgt de ‘on-demand service economie’ voor een veranderende vraag in de vastgoed dienstverlening; huurders verwachten service, flexibiliteit en een persoonlijke aanpak. De manier waarop ruimte gebruikt en beheerd wordt is aan het veranderen, waarbij gebouweigenaren steeds vaker zelf in de stoel van de operator gaan zitten om zo het maximale uit hun belegging te halen.”

Jan de Quay, Head of Investment van Savills in Nederland, licht toe: “In 2019 blijft het een concurrerende markt voor beleggers. Door schaarste van prime product zullen beleggers gaan uitwijken naar niche markten, secundaire steden en opzoek gaan naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.”

“Duurzame investeringsstrategieën zullen niet alleen rekening moeten houden met de vastgoedcycli, maar ook met structurele veranderingen op lange termijn. Als reactie op demografische en technologische ontwikkelingen, hebben nieuwe vormen van vastgoedgebruik zijn intrede gedaan in Europa. Co-working, co-living, bejaardentehuizen, studentencomplexen en concepten met verschillende gebruikstypes zijn hier voorbeelden van. Deze vastgoedconcepten spelen in op de structureel veranderende vraag en hebben hun succes reeds bewezen. Vanuit beleggersperspectief zijn deze categorieën dan ook niet langer alleen een alternatief, maar hebben ze een echte vaste plaats in de portefeuille gekregen.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?