MCAP (Marathon) verkoopt kantoorgebouw ‘5 Keizers’ aan Union Investment

0

Een fonds van MCAP Global Finance (UK) LLP, de Europese dochteronderneming van het in New York gevestigde Marathon Asset Management LP (‘Marathon’), heeft het prestigieuze kantoorgebouw ‘5 Keizers’ in Amsterdam verkocht aan Union Investment voor een verkoopprijs van circa € 142 miljoen. De transactie omvat een commercieel verhuurbaar vloeroppervlakte van circa 15.000 m², verdeeld over vijf aaneengesloten grachtenpanden.

De ‘5 Keizers’, gelegen aan de Keizersgracht 271 – 287, is een van de grootste kantoorgebouwen op eigen grond van de Amsterdamse binnenstad. Het gebouw ligt middenin de 17e-eeuwse grachtengordel, in 2010 benoemd tot UNESCO werelderfgoed. In de periode van 2014 tot en met 2016 werd het pand grondig gerenoveerd. Tijdens haar eigendomsperiode heeft Marathon het pand weten te herpositioneren tot eersteklas, unieke kantoorruimte. Dit werd gerealiseerd door grote open vloeren te creëren van wel 2.500 m², die je bereikt via een geheel gemoderniseerde centrale entree en welke aangesloten zijn op een prachtige opnieuw aangelegde binnentuin. De hoge mate van flexibiliteit biedt huurders de mogelijkheid om de kantoorruimte in te delen naar de individuele wensen, behoeften en bedrijfscultuur, met behoud van het karakter en de sfeer van een klassiek grachtenpand.

“Wij zijn zeer verheugd de transformatie van dit unieke object binnen drie jaar te hebben afgerond, samen met onze Asset Manager Cording Real Estate Group. Met de verkoop wordt het gebouw overgedragen aan een institutionele belegger die ruime ervaring heeft op de Nederlandse markt. Dit geeft het gebouw, met zijn huidige en toekomstige huurders, een solide basis voor een succesvolle toekomst”, zei Jochen Kauschmann, Head of Asset Management bij Marathon.

“De Nederlandse vastgoedmarkt is momenteel één van de meest aantrekkelijke van Europa. De acquisitie van ‘5 Keizers’ bood ons een unieke kans om te investeren in de Amsterdamse grachtengordel”, aldus Martin Schellein, Head of Investment Management Europe bij Union Investment Real Estate GmbH. “Tot nu toe hebben wij voornamelijk geïnvesteerd in gebouwen op de Zuidas, met deze aankoop hebben wij onze aanwezigheid op de Amsterdamse kantorenmarkt vergroot. Wij zijn ervan overtuigd dat de ‘5 Keizers’ een sterke, duurzame huurstroom gaat opleveren. Na deze acquisitie, bestaat de portefeuille van de vastgoedfondsen van Union Investment uit 15 gebouwen in Nederland met verschillende gebruikstypes en een totale waarde van ongeveer € 1,3 miljard. Tien van deze objecten, met een totale waarde van ongeveer € 900 miljoen, zijn gelegen in Amsterdam.”

Reinier Wegman, Director Investments bij Savills in Nederland: “De 5 Keizers ligt op een absolute A-locatie, de verkoop trok dan ook grote belangstelling vanuit de (internationale) beleggersmarkt. Schaarste van prime-product in het centrum van Amsterdam in combinatie met de potentiële huurgroei van dit object, heeft geleid tot een competitieve verkoopprocedure- en prijs. In de afgelopen dertien jaar zagen we slechts driemaal eerder kantoortransacties van een dergelijk beleggingsvolume aan de Amsterdamse grachten.”

De kantoorruimte in het gebouw wordt op dit moment verhuurd aan vijf huurders; Nyenrode Business University, hoofdkantoor H&M Benelux, SThree’s merken Huxley en Madison Black, het hoofdkantoor van technologiebedrijf Elasticsearch en Europees hoofdkantoor Kids II, een fabrikant van baby- en peuterproducten. De winkelruimte is verhuurd aan de high-end supermarkt Marqt.

De verkoper werd geadviseerd door Savills (commercieel en technisch) en Loyens & Loeff (juridisch). De koper werd geadviseerd door Cushman & Wakefield (commercieel), Drees & Sommer (technisch) en Dentons Boekel (juridisch).

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?