Healing Office onderzoek toont positief resultaat gezonde werkomgeving met maar liefst 10% stijging in productiviteit van medewerkers

0

Met dit onderzoek bewijst D/DOCK dat de werkomgeving een significante invloed heeft op de productiviteit en het welzijn van de gebruikers van een gebouw. In 2014 lanceerde design studio D/DOCK het concept Healing Offices®, een ontwerpmethodiek die bijdraagt aan de productiviteit en het welzijn van de gebruikers. Deze aanpak is met succes onder andere toegepast voor het nieuwe pand van Macaw, het kantoor van Google Amsterdam, van projectontwikkelaar OVG Real Estate en voor de reisaanbieder @Leisure Group.

Door er een onderzoeksmethode voor te ontwikkelen en zo data te verzamelen over het daadwerkelijke effect van het interieur ontwerp, beoogt D/DOCK te blijven leren en innoveren, altijd op basis van gedegen onderzoek en creativiteit.

D/DOCK ontwikkelde de Healing Offices evidence-based design methode verder door, waarbij de volgende logische vraag was: hoe bewijzen we dat deze aanpak echt werkt?

De eerste case study vond plaats bij Macaw in Hoofddorp. Deze full service digital partner zet zwaar in op vitaliteit voor haar medewerkers en vond in Healing Offices een geschikte aanpak en in D/DOCK een geschikte partner. Een jaar later blijkt dat de verhuizing naar een nieuwe omgeving overwegend positieve resultaten oplevert.

“Ik geloof dat we een werkomgeving hebben gecreëerd die bijdraagt aan onze ambitie om aan het einde van de werkdag met meer energie naar huis te gaan, dan waarmee je binnen kwam.” Ronald van Es, CFO Macaw

Doelstelling
De doelstelling was om de invloed van zowel harde en zachte factoren te combineren en te weten te komen hoe groot het effect van het fysieke ontwerp is. Daarbij rekening houdend met de invloed die de organisatie zelf heeft in de productiviteit en het welzijn van de medewerkers.

Dit onderzoek is onder leiding van omgevingspsycholoog Anicee Bauer van D/DOCK uitgevoerd, in nauwe samenwerking met Macaw. Het is gefinancierd door projectontwikkelaar Delta Development.

“In het nieuwe kantoor kan ik gedurende de dag de plek kiezen die op dat moment het beste bij mijn werk past. Voor geconcentreerd werk zit ik in de bibliotheek. Voor samenwerken kies ik voor een projecttafel. Ik spreek nu veel meer collega’s.” Marjon Sanberg, business controller en manager facilities Macaw

Onderzoeksmethode
Anicee beoogt de kwaliteit van de werkomgeving op een objectieve manier te beoordelen. In de methode kent ze daarom punten toe aan elke design kwaliteit ofwel objectieve variabele:

Gezond Eten – een gevarieerd aanbod van gezond eten en gemakkelijk toegankelijk.

Beweging – wordt geïntegreerd in verschillende (werk-) typologieën en wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door statafels, wandelpaden, een tuin, schommelstoelen, een voetbaltafel of aantrekkelijke trappen.

Ontspanning – wordt bevorderd door de integratie van ontspannings- of meditatieruimtes, contemplatieniches, de mogelijkheid om een powernap te doen of de integratie van natuur.

Natuur (biophilic design) – wordt geïntegreerd door een variatie aan planten, natuurlijke materialen, schilderijen van landschappen, waterfonteinen of een open haard.

Daglicht – een groot raamoppervlak, de juiste zonwering, transparantie en het plaatsen van reguliere werkplekken nabij ramen vergroot de hoeveelheid daglicht in een omgeving.

Ownership – medewerkers worden in staat gesteld om hun werk en hun werkomgeving te beïnvloeden en te personaliseren, b.v. door participatie en co-creatie, het aanpassen van tafels en stoelen, het regelen van het binnenklimaat of het kiezen van de juiste werkplek.

Diversiteit – een goede balans tussen complexiteit, mysterie, samenhang en leesbaarheid, een verscheidenheid aan werk-typologieën met verschillende materialen, texturen, vormen en kleuren.

Verbondenheid – een plek voor herinneringen, rituelen, vriendschap en gemeenschap, het accentueren van de waarden, visie, missie en geschiedenis van het bedrijf.

Duurzaamheid – integratie van lokale of natuurlijke materialen die duurzaam geproduceerd worden, door hergebruik, reparatie of herontwerp in het ontwerpproces, natuurlijke elementen stimuleren de emotionele affiniteit met de natuur.

Binnenklimaat – (persoonlijke controle over) de kwaliteit van het binnenklimaat heeft invloed op de gezondheid, het ziekteverzuim, prestaties en productiviteit.

Een uitgebreide vragenlijst werd ingezet om de subjectieve beleving van de werknemers te meten, bijvoorbeeld ten aanzien van hun gezondheid, bevlogenheid, gevoelens van verbondenheid, samenwerking en productiviteit.

De objectieve en subjectieve metingen werden uitgevoerd zowel in de oude situatie in 2016, als ook in de nieuwe situatie in 2018.

Zodoende kwam D/DOCK onder andere tot de volgende conclusies:

  • De nieuwe omgeving biedt een inspirerend, betekenisvol en divers design, wat het gevoel van comfort en trots bevordert en negatieve stress 40% reduceert. Dit suggereert dat inspiratie en diversiteit krachtige middelen zijn om het mentale welzijn van werknemers te vergroten.
  • Mede door de integratie van natuur en daglicht in de nieuwe omgeving voelen medewerkers zich over het algemeen energieker dan in de oude omgeving. Ze zijn beter in staat zich te ontspannen na en te herstellen van een drukke werkdag. Door het integreren van een ontspanningsruimte kunnen medewerkers experimenteren met nieuwe ervaringen opdoen ten aanzien van het ontspannen tussen het werk door. Dit brengt interessante inzichten in hoe het D/DOCK team met dergelijke typologieën kan omgaan.
  • De nieuwe omgeving stimuleert beweging, een actieve lichaamshouding en persoonlijk contact met collega’s, wat het gevolg is van een actief werkplek design en de openheid en verbondenheid. Werknemers hebben hierdoor het gevoel dat zij sneller met elkaar kunnen schakelen en “dingen makkelijker geregeld krijgen”. Dit alles vertaalt zich naar 10% verhoging van de productiviteit van de werknemers.

“De complexiteit van het uitvoeren van een effect-onderzoek in een praktijksituatie was een grote uitdaging. De resultaten leveren echter een enorme schat aan inzichten op, die een waardevolle bijdrage zullen leveren aan hoe wij de match tussen omgevingen en cultuur nog beter kunnen optimaliseren.” Anicee Bauer, omgevingspsycholoog D/DOCK

“Vanaf het allereerste begin was er een goede samenwerking met Macaw en is D/DOCK betrokken geweest, ook al bij het zoeken van het pand. Hierdoor konden we al goed meedenken op basis van onze Healing Offices methode,” Sanne van Middelaar, Interieur Architect D/DOCK.

Enkele quotes van Macaw medewerkers:
“Als je binnenkomt, gaat de hemelpoort open”
“Het is een genot hier mensen te mogen ontvangen”
“De nieuwe businesscard van Macaw”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?