Stek Oost geopend

0

14 december is het circulaire wooncomplex Stek Oost in de Amsterdamse Watergraafsmeer feestelijk geopend. Alle 250 bewoners hebben de afgelopen weken de sleutels ontvangen van hun nieuwe studio. De buren van voetbalclub Zeeburgia heetten de nieuwe bewoners vandaag van harte welkom met een feestje in de voetbalkantine.Stek Oost is gebouwd op een voormalig trainingsveld van Zeeburgia en zal tien jaar blijven bestaan. Het gebouw bestaat uit 250 woonstudio’s: 125 voor jonge statushouders en 125 voor Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

Circulair bouwen
De 250 studio’s vormden eerder ‘De Orangerie’ in Eindhoven, een zorginstelling die in 2006 werd gerealiseerd. De afgelopen jaren deed het gebouw dienst als asielzoekerscentrum. De studio ’s werden na gebruik door de zorginstelling opgeknapt en voorzien van nieuwe badkamers en keukens. Ook de vloeren, buitenpanelen en daken van De Orangerie zijn in Stek Oost verwerkt. Het duurzame karakter van het gebouw komt verder ook tot uiting in de ‘all electric’ energievoorziening.

Bouwen aan een gemeenschap
Er wordt flink geïnvesteerd in een hechte gemeenschap binnen Stek Oost. Naast de individuele studio’s is er een gemeenschappelijke huiskamer, een stilteruimte en binnentuin. Iedere bewoner zet zich minimaal één uur per week in voor de community. Bewoners worden begeleid door ‘community-builders’ van de Academie voor de Stad. Deze organisatie heeft als doel studenten kansen te bieden om maatschappelijk actief te zijn.

Huisvesting statushouders
Voor een optimale integratie van statushouders kiest Stadgenoot ervoor hen zo veel mogelijk gemengd te huisvesten: in gewone wijken, in woningen die vrijkomen als er iemand verhuist. Ook als er aparte complexen worden gerealiseerd, kiest Stadgenoot altijd voor een goede balans tussen statushouders en andere woningzoekenden. Stek Oost is daar een goed voorbeeld van.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?