Start bouw stadhuis Tilburg

0

De bouw van het stadhuis van Tilburg is gestart. Wethouder Gebouwen Oscar Dusschooten verrichtte de starthandeling op 11 december 2018. Hij onthulde daarbij een natuurstenen plaat, met de tekst ‘duurzaam en modern, met respect voor het verleden’. De natuurstenen plaat komt uit de oude gevel. Een symbool voor het hergebruik van materialen en de vele duurzame oplossingen, waarvoor in de renovatie is gekozen. In 2020 neemt de gemeente het volledig gerenoveerde kantoor in gebruik. Dat heet op dat moment geen stadskantoor 1 meer, maar stadhuis. In 2021 volgt het geheel vernieuwde stadskantoor 2 aan het Koningsplein. Dat wordt vanaf dat moment stadswinkel genoemd.

Samenwerken aan de stad
Het stadhuis wordt de werkplek van het college, de raad, en een flink deel van de medewerkers. Ook wordt het een uitnodigende plek waar de gemeente inwoners, ondernemers en partners ontmoet en met hen samenwerkt aan de stad. Het nieuwe stadhuis is een mooie mix van cultuurhistorische en moderne elementen. Het monumentale karakter van het oorspronkelijke kantoor blijft behouden. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.

Steeds mooier
‘Nieuw is de uitnodigende entree. En een veertig meter breed raam in de raadszaal, dat uitkijkt over de stad en bijdraagt bij aan de transparantie van onze gemeentelijke besluitvorming. De nieuwe winkels in de plint van het stadhuis maken de binnenstad bovendien weer een stukje aantrekkelijker’, aldus wethouder Oscar Dusschooten: ‘Helaas lukt zo’n enorme renovatie niet zonder overlast. Ik heb er dan ook alle begrip voor dat omwonenden zo’n bouwproject heel vervelend vinden. We hebben met de aannemer afgesproken de overlast tot een minimum te beperken. Het lawaai is nog niet voorbij, maar vanaf nu wordt het gebouw wel steeds mooier om op uit te kijken.‘

Duurzaam
De bouw wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek, in opdracht van gemeente Tilburg. Het ontwerp is van DEDRIE architecten. Tilburg investeert met verschillende maatregelen in een uiterst duurzaam kantoor met een BREEAM Excellent certificaat. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt vraag gestuurd verwarmd en gekoeld met warmte-en-koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.

 

https://www.bam.com/nl/pers/persberichten/2018/12/start-bouw-stadhuis-tilburg?position=2&list=BLXFambJee1mIe2oKV8k5IhHUHQcZIpqUEiFUOU9qHU

Share.

Comments are closed.