Cushman & Wakefield : Leegstand in Amsterdam laag, winkelhuren omhoog

0

De winkelhuren in Amsterdam lopen snel op doordat er nauwelijks nog winkelruimte in de stad leegstaat. Dat komt niet door de drukte of het toerisme, maar doordat de stad en zijn inwoners veranderen.

Vooral winkels in het centrum en rond de belangrijkste winkelgebieden in de stadsdelen worden duurder. Liep de winkelleegstand in de crisisjaren nog op, inmiddels is die gedaald tot 3,4 procent.
Volgens onderzoeker Locatus staat met 8 procent de meeste winkelruimte leeg in Zuidoost, en met 2 procent het minste in Centrum. De hoofdstad onderscheidt zich daarmee van de rest van het land.

Het tekort aan winkelruimte heeft gevolgen voor de huurprijzen. In 47 van de 128 Amsterdamse winkelstraten is volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield de gemiddelde winkelhuur het afgelopen jaar gestegen. “De huurstijgingen komen door de toegenomen vraag van lokale winkeliers naar plekken in de stad waar de bevolkingssamenstelling is veranderd,” zegt Jos Hesselink van Cushman. “Het winkelaanbod heeft zich daarop aangepast en zal zich op die verandering blijven aanpassen.”
Dat de drukte in de binnenstad tot eenvormig winkelaanbod en hoge huren leidt doordat winkeliers zich vooral op bezoekers en toeristen richten in plaats van Amsterdammers, is volgens hem ‘slechts een deel van het verhaal’. “De belangrijkste reden voor de transformatie van het winkellandschap is de verandering van de stad zelf als gevolg van de komst van nieuwe stadsbewoners.” “Nu laait dan weer de discussie op of de straten nog wel inclusief zijn voor mensen die altijd al in die buurten woonden,” zegt Hesselink. “Maar uiteindelijk verandert in de meeste straten niet zo heel veel. In 80 straten zijn de huren dezelfde gebleven. Huurprijzen worden niet bepaald door de magische knop van de vastgoedeigenaar. Ze zijn het gevolg van de vraag.”
De kleine winkeliers die door huurstijgingen zouden verdwijnen, waaieren in werkelijkheid uit over de stad. “Daardoor ontstaan steeds meer leuke winkelgebieden met goede combinaties van winkels, restaurants en beleving. Dat heb je in De Pijp gezien en zie je nu in de Javastraat en Oud-West. Maar dat zorgt in die gebieden wel voor verdere stijging van de huren.”
In maar één Amsterdams winkelgebied, Winkelcentrum Boven ’t Y in Noord, is de gemiddelde huurprijs het afgelopen jaar gedaald, doordat de winkels niet langer aansluiten op de wens van de consument. Traditioneel is de Kalverstraat, met huurprijzen tussen de 2200 en 3000 euro per vierkante meter per jaar, de duurste winkelstraat van het land. Winkelhuren liggen meestal voor vijf tot tien jaar contractueel vast. Dat leidt na afloop van huurcontracten vaak tot grote huursprongen voor de winkeliers.

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2018/12/leegstand-laag-winkelhuren-omhoog

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?