Amsterdam gunt De Maese woningen ontwikkeling Polderweg

0

De Maese Woningen heeft een tender gewonnen en gaat 54 woningen realiseren voor het middensegment huur aan de Polderweg in het woon- winkelgebied Amsterdam Oostpoort. De tender is uitgeschreven door de gemeente Amsterdam en omvat een programma met middeldure huurwoningen van verschillende omvang. Het duurzame ontwerp van het gebouw gaat door integratie van architectuur en natuur, de leefbaarheid in de wijk een groene boost geven. Met CBRE Dutch Residential Fund is overeenstemming bereikt over de afname en verhuur van de appartementen in het complex.

Met het ‘Polderblok’ geeft De Maese invulling aan de doelstelling van de gemeente Amsterdam om meerpersoonshuishoudens tegen een betaalbare huur een plek te geven in de stad. Het nieuwe gebouw komt tussen het politiebureau en het Montessoricollege Oost in te staan en krijgt 54 appartementen en studio’s in het midden segment huur. Een kwart van de woningen krijgt een gemiddelde oppervlakte van 73m2 en is daardoor ook geschikt voor gezinnen. In de komende periode wordt het ontwerp voor gebouw verder uitgewerkt. De start bouw is gepland eind 2020. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Paul de Ruiter Architects, DS Landschaparchitecten en Tenderboost.

Duurzaamheid
Duurzaamheid zit in het ontwerp van het gebouw verweven en het groen is letterlijk zichtbaar op de gevel. Het meerdere malen optillen van het maaiveld door middel van het aanbrengen van diepe plantenbakken is een vondst en door de jury hooggewaardeerd.
De klimplanten en daktuinen zorgen onder andere voor de opvang van fijnstof en CO2, filtering van zonlicht en reductie van geluid. De groene gevel is ook een nest- en schuilplek voor vogels en insecten. Op de daken en de strook gevel in de binnentuin, komen zonnepanelen en slimme regenwateropvang voor hergebruik. Duurzaamheid wordt verder vertaald door gasloos bouwen en ‘nul op de meter’. Er komt in de ondergrond een warmtekoude-systeem en er worden hergebruikte materialen gebruikt bij de bouw. De toekomstige bewoners krijgen ook 12 elektrische (bak)fietsen voor gemeenschappelijk gebruik tot hun beschikking.

Ivar Manuel, bestuurslid stadsdeel Oost: ‘Ik ben heel blij dat we met dit bijzondere project woningen realiseren in het middensegment en een bijdrage leveren aan het groen in de buurt. De groengevels van het gebouw hebben een ecologische waarde en daarmee versterken we de biodiversiteit van Oostpoort’.

De Gemeente Amsterdam heeft in een zorgvuldig proces vooraf de omwonenden betrokken. Het ontwerp van het ‘Polderblok’ was het meest in overeenstemming met de wensen die uit de participatie naar voren kwamen en met de randvoorwaarden van de gemeente. Het maakt een verbinding met de Polderweg, het plantsoen en de omliggende gebouwen.

 

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?