Rijksvastgoedbedrijf draagt deel IJmeer over aan gemeente Amsterdam

0

Op 19 november heeft het Rijksvastgoedbedrijf circa 127 hectare IJmeer officieel overdragen aan de gemeente Amsterdam. Van het water wordt nu land gemaakt, zodat er nieuwe woningen gebouwd kunnen worden.

Strandeiland
Strandeiland, is de naam van het nieuwe stuk Amsterdamse gemeentegrond. Het Strandeiland maakt deel uit van de tweede fase in de ontwikkeling van de nieuwe woningbouwlocatie IJburg, gelegen aan de oostkant van Amsterdam. Met de transactie was een bedrag gemoeid van circa 14,3 miljoen euro (exclusief omzetbelasting).

278 hectare IJmeer
De eigendomsoverdracht heeft te maken met afspraken die in 2009 en 2012 zijn gemaakt tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam. Er is toen besloten om van 278 hectare IJmeer geschikt te maken voor woningbouw. IJburg bestaat straks uit zes eilanden, waarop ongeveer 18.000 woningen worden gebouwd voor zo’n 45.000 inwoners. De aanleg van het eilandenrijk bestaat uit twee fasen.

Landmaken
De eerste fase bestond uit de aanleg van het Steigereiland, het Haveneiland en de Rieteilanden. Op deze eilanden zijn inmiddels alle woningen en voorzieningen gebouwd. De tweede fase bestaat uit de aanleg van het Centrumeiland, het Strandeiland en het Buiteneiland. Het ‘landmaken’ van het Centrumeiland is al klaar. Dit eiland biedt ruimte aan 1.300 – 1.500 woningen en de woningbouw start binnenkort. Het ‘landmaken’ 1e fase Strandeiland, 82 hectare, is al begonnen. Er is nog geen bestuurlijke besluitvorming voorzien over de aanleg van de 2e fase landmaken Strandeiland en Buiteneiland.

De eigendomsoverdrachten vinden gefaseerd plaats. De gefaseerde eigendomsoverdrachten volgen de geplande aanleg van de eilanden.

 

https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2018/11/30/rijksvastgoedbedrijf-draagt-deel-ijmeer-over-aan-gemeente-amsterdam

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?