BPD en ERA Contour winnen uitdagende tender voor binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Sloterdijk-Centrum, Kavel O, blok 6, 8 en 9a te Amsterdam

0

Op 22 november 2018 heeft de gemeente Amsterdam de tender voor Sloterdijk-Centrum, Kavel O, blok 6, 8 en 9a voorlopig gegund aan de combinatie TBI-onderneming ERA Contour en BPD (Bouwfonds Property Development). In het door De Zwarte Hond ontworpen plan, staan ontmoeting en levendigheid centraal. In totaal komen er circa 150 woningen en ruim 1.000 m² aan voorzieningen, verdeeld over de drie gebouwen. Vanuit de gedachte People attract People worden de gebouwen zodanig ontworpen dat ze uitnodigen – waar ook in het gebouw – tot ontmoeting. Met de maximale beoordeling van de jury voor de aanpak van het mede-opdrachtgeverschap en de hoogste score voor architectuur voor het blok, komt er niet alleen een mooi plan, maar bepalen de mede-opdrachtgevers, bestaande uit toekomstige bewoners, vanaf het eerste moment hoe zij gaan wonen.

People attract People
Vanuit het gedachtengoed People attract People is door De Zwarte Hond een gebouw ontworpen dat uitnodigt om te ontmoeten. De vorm van het gebouw en de gemeenschappelijke tuinen en buitenruimtes zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en er verblijft. De aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat er interactie ontstaat. Horeca, ondernemerschap en cultuur zorgen bovendien voor de nodige levendigheid in het gebied. Onder de gebouwen komt een kelder met bergingen en ruimte voor 30 deelauto’s. Daarmee past het ontwerp in de stedelijke context van de eerder voor Amsterdam Sloterdijk ontwikkelde plannen.

“Wij kijken er ongelofelijk naar uit om op deze locatie in Sloterdijk een aantrekkelijke, nieuwe stedelijke woonomgeving te maken. Dat doen we samen met partners én met toekomstige bewoners, die ook in het voortraject al een heel waardevolle bijdrage hebben geleverd. Ik ben ervan overtuigd dat we hier een heel mooi nieuw stukje Amsterdam gaan maken,” aldus Harm Janssen, directeur regio Noord-West bij BPD.

MO*town: ontwikkelen met mede-opdrachtgevers
De vormgeving en invulling van twee van de drie blokken zijn in mede-opdrachtgeverschap met deze toekomstige bewoners tot stand gekomen. Inspiratiesessies, workshops en projectbezoeken hebben een hechte groep gevormd waarmee veel werk verzet is. BPD en ERA Contour richtten hiervoor het label MO*town op, dat staat voor saamhorigheid en energie. Bianca Seekles, directievoorzitter van ERA Contour is enorm enthousiast over de samenwerking en het realiseren van het plan: “Wat gunnen wij het alle MO*towners om vanuit deze energie samen verder te gaan in het realiseren van hun woonwensen.”

Met oog voor de planeet
Passend binnen de ambitie van de gemeente Amsterdam om van het grotere gebied rondom Sloterdijk, genaamd Haven-Stad, een duurzame, toekomstbestendige stadswijk te maken, wordt in dit plan gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen. Bovendien wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Groen en water zijn een integraal onderdeel van het plan. Door een slim bewateringssysteem is onderhoud van het groen uitermate gebruiksvriendelijk, duurzaam en beheersbaar. Een zeer energiezuinig gebouw waarbij energieopslag en mobiliteit integraal en vernieuwend bij elkaar komen, en onderdeel uitmaken van een groter energie- en mobiliteitsnetwerk.

Deze ontwikkeling is een samenwerking tussen BPD (Bouwfonds Property Development) en ERA Contour en onze mede-opdrachtgevers, en tot stand gekomen met De Zwarte Hond. Daarnaast werkten mee aan het plan: SGS Search, OFME, Van der Tol, Hollands Groen, Buurauto, Buro Bouwfysica, Bouwmans, Actiflow, Floor Ziegler en Studio Valkenier. Meer informatie over het project is te vinden via www.nieuwbouwmotown.nl.

Over BPD
BPD, Bouwfonds Property Development, is een van de grootste gebiedsontwikkelaars in Europa. Het bedrijf is werkzaam vanuit 16 regionale kantoren in Nederland en Duitsland. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam van Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 340.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. BPD is marktleider in Nederland, een top 3 speler in Duitsland en onderdeel van Rabobank. Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd-de.de.

Over ERA Contour
ERA Contour ontwikkelt en realiseert nieuwbouw- en renovatieprojecten, zowel in eigen beheer als voor derden. Samen met gemeenten, corporaties, andere ontwikkelaars en de eindconsument bedenken én maken de medewerkers plekken waar mensen gelukkig en veilig leven. Zo creëren we ruimte voor mens, stad en maatschappij. ERA Contour is onderdeel van TBI, een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. www.eracontour.nl | www.tbi.nl

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?