Dynamis: Negen op de tien woningen niet bereikbaar met een modaal inkomen

0

Prijsstijgingen maken een groot deel van het woningaanbod ontoegankelijk.

Door de snelle afname van het aantal woningen dat in Nederland te koop staat zijn de woningprijzen fors gestegen. Als gevolg van de steeds hogere prijsniveaus worden bepaalde delen van de woningmarkt voor huishoudens met een modaal inkomen onbereikbaar. Zonder eigen geld hebben deze huishoudens steeds minder mogelijkheden om een huis te kopen.

Vandaag zijn de twaalf regionale kwartaalrapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten van Dynamis-partners gepubliceerd.

Schaarste zorgt voor forse prijsstijgingen en uitstel van de aankoop
De schaarste in het woningaanbod heeft in de afgelopen jaren tot forse prijsstijgingen geleid. Vergeleken met het hoogtepunt in 2008 wordt er gemiddeld € 500 meer betaald per vierkante meter woonruimte. Een deel van de woningzoekers kan daardoor geen geschikte woning meer vinden binnen het budget, wat leidt tot uitstel van de aankoop. Dat huishoudens steeds vaker de aankoop uitstellen is terug te zien in het afnemende aantal woningverkopen in Nederland.

Koopwoning amper bereikbaar met een modaal inkomen
Door de sterk gestegen woningprijzen worden de mogelijkheden van modaal verdienende huishoudens om een woning te kopen beperkter. Op basis van de maximale hypothecaire lening van een modaal inkomen kan slechts een op de tien woningen in het aanbod worden gekocht. Voor deze groep huishoudens is daarmee de vraagprijs van 90% van de woningen die in Nederland te koop staan niet financierbaar. In 2016 lag voor deze huishoudens nog een kwart van het aanbod binnen bereik.

In een aantal regio’s neemt de financierbaarheid zeer sterk af. In Rotterdam was in 2016 de helft van het aanbod toegankelijk voor huishoudens met een modaal inkomen, in 2018 betreft dit aandeel nog maar 11%. In maar liefst 67 gemeenten kunnen huishoudens met een modaal inkomen al helemaal geen woning meer financieren in 2018, deze woningzoekers worden in toenemende mate verdrongen richting de huurwoningmarkt of andere woonlocaties.

Een op de zes woningen bereikbaar met de inleg van € 30.000 spaargeld
Om de huidige woningmarkt te kunnen betreden is het noodzakelijk om eigen geld mee te nemen. Als een huishouden met een modaal inkomen € 30.000 extra kapitaal inbrengt om te besteden aan een woning, kan de vraagprijs van een op de zes woningen geboden worden in plaats van een op de tien. Hoewel een significant groter deel van het aanbod bereikbaar wordt, kan worden afgevraagd of dit gespaarde bedrag voldoende is in een markt waar veel overboden wordt.

Woningstarters vragen om maatwerk
De problematiek rondom de toegankelijkheid speelt veel bij starters op de woningmarkt. Deze groep heeft vaak nog een lager inkomen, maar ook positieve inkomensvooruitzichten. Op dit moment is er nauwelijks ruimte voor maatwerk bij hypotheekverstekkers, ze zijn niet in staat om flexibele arbeidscontracten en Inkomensontwikkeling goed te beoordelen. Voor deze groep zou in de leennormen meer rekening moeten worden gehouden met de toekomstige groei van het inkomen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?