VORM verwerft Kavel 3 op Oostenburg van Stadgenoot

0

Stadgenoot Ontwikkeling heeft VORM met haar inzending Werkspoor als winnaar geselecteerd voor de ontwikkeling van de voormalige industriële hal op het eiland Oostenburg in Amsterdam. Dit is de derde grote kavel die VORM heeft verworven op het eiland. Sander van der Wolf – senior projectontwikkelaar bij VORM – is dan ook trots: “Waar vroeger machines en scheepsmotoren werden geproduceerd in de Werkspoorhal, dient de hal de komende eeuwen zelf een motor voor ontmoeting te worden. In deze nieuwe stadswijk zorgen we voor een coherentie tussen bewonersgroepen van divers pluimage. Nieuw en bestaand. Alleenstaand en met gezin. Dit is wat Oostenburg zo uniek maakt in Amsterdam en waar wij graag nog meer invulling aan geven.” Peter Kramer, directeur van Stadgenoot Ontwikkeling, vult aan. ‘Oostenburg wordt mooier dan we ooit hadden durven dromen. Grote publiekstrekker wordt de Werkspoorhal. Spectaculair’.

Motor voor ontmoetingen in Werkspoor Op Oostenburg
VORM transformeert Werkspoor Op Oostenburg naar een aantrekkelijke hechte buurt waar ontmoetingen vanzelfsprekend zijn en gestimuleerd worden. “De 3.000 nieuwe mensen die zich op Oostenburg vestigen, uit allerlei verschillende bevolkingsgroepen, moeten zo snel mogelijk integreren met bestaande bewoners. Beiden zullen zich in de nieuwe buurt thuis moeten voelen. Dat buurtgevoel is precies wat wij met Werkspoor Op Oostenburg stimuleren.” – Aldus Henk van Waning, Projectontwikkelaar bij VORM. De hal zal de functie krijgen van een commerciële ontmoetingsplek met kathedrale afmetingen. Het karakteristieke buizenstelsel dat onderdeel vormt van de oorspronkelijke Werkspoorhal zal als kunstwerk worden ingezet. Alle aangrenzende woonblokken staan in directe relatie met de voormalige Werkspoorhal. Tijdens deze tender is samengewerkt met een hecht team bestaande uit OZ Architect, Workshop architecten, BETA architecten, Space Encounters en LOLA Landscape Architects en in directe samenwerking met bewonersgroep Buurt op de Kaart.

Duurzaamheidsvisie
VORM omarmt in dit plan ook de duurzaamheidsvisie van Stadgenoot en de Gemeente Amsterdam. Dit gaat verder dan de ambitie om op energiegebied zelfvoorzienend te zijn of het creëren van groen. ‘Hergebruik van bijvoorbeeld lampen uit de hal, beweging stimuleren op trappen, deelfietsen en deelauto’s zijn een paar van de vele oplossingen waarop deze inschrijving goed beoordeeld is’, aldus Peter Kramer van Stadgenoot.

Derde kavel op Oostenburg
Voor VORM is dit de derde grote acquisitie verworven op het stadse eiland Oostenburg in Amsterdam. VORM heeft eerder dit jaar de kavels 4 en 5 verworven welke naast de Werkspoorhal zijn gelegen. Eind vorig jaar hebben zij de voormalige kavel van het Rijksvastgoedbedrijf samen met Steenwell gekocht op ditzelfde eiland. Op alle verworven kavels komt een diversiteit aan woningen voor zowel huur als koop.

Verwachte start bouw december 2019
VORM en Stadgenoot Ontwikkeling streven er naar om medio december 2019 aan te vangen met de realisatie. De bouw duurt naar verwachting drie jaar. VORM ontwikkelt op Oostenburg circa 1.000 huur- en koopwoningen, circa 60% van het aantal te realiseren woningen op Oostenburg. De totale ontwikkeling omvat circa 100.000 m² en is daarmee een van de grootste herontwikkelingen van Amsterdam. In 2022 wordt de laatste woning op de kavel Werkspoorhal opgeleverd.

 

https://vorm.nl/nieuws/vorm-verwerft-kavel-3-op-oostenburg-van-stadgenoot

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?