Savills: Portemonnee groeit mee met woningprijsstijging; Nederlandse woningmarkt internationaal gezien goed betaalbaar

0

Nederland heeft het afgelopen jaar één van de grootste woningprijsstijging ooit doorgemaakt; in het tweede kwartaal van 2018 zijn de woningprijzen met 10,4% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Mondiaal kenden slechts zes landen een grotere woningprijsstijging, waaronder Hongkong en IJsland. Ondanks de forse prijsstijging zijn woningen in Nederland nog steeds betaalbaar. Nederlanders geven 31% van hun besteedbaar inkomen uit aan woonlasten, hetgeen in internationaal perspectief nog steeds gemiddeld is. Dit valt te verklaren doordat het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nederland meegegroeid is met de gemiddelde woningprijs. Door de relatieve betaalbaarheid is de verwachting dat beleggers ook de komende jaren blijven investeren in de Nederlandse woningmarkt. Dit blijkt uit het vandaag door internationaal vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Spotlight on Residential property market – the Netherlands’.

De relatieve betaalbaarheid van de Nederlandse woningmarkt komt ook tot uiting in het Savills Global Living rapport dat deze week verscheen. Hieruit blijkt dat Nederland nog steeds goed scoort op de verhouding tussen besteedbaar inkomen en woningprijzen. Bas Wilberts, Director Alternative Investments bij Savills: ”Door de attractiviteit van de woningmarkt in brede zin, blijft de Nederlandse woningmarkt erg in trek bij beleggers. Het aandeel van de woningmarkt in het totale investeringsvolume is gestegen van 18,5% in 2010 tot 26,5% in 2014 en heeft op dit moment een recordhoogte bereikt van 33,6%. Voor het eerst is er in 2018 tot heden meer in woningen belegd dan in kantoren. Wij verwachten dat dit aandeel de komende periode hoog zal blijven door de stabiliteit van de Nederlandse woningmarkt. Door de hoge prijzen in de grote steden zullen beleggers ook op zoek gaan naar kansen in de regio’s; hetgeen nu ook al deels gebeurt.”

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills: “Kijkend naar de regionale verschillen, is het opvallend dat de verhouding tussen woonlasten en het besteedbaar inkomen zeker niet in de hele Randstad hoog ligt. Met name de randgemeentes om de grote steden laten een gunstige relatieve betaalbaarheid zien. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan gemeentes als Almere, maar bijvoorbeeld ook aan gemeentes in het ‘Groene Hart’; het gebied tussen de vier grote steden in de Randstad.”

De relatieve betaalbaarheid van dergelijke gemeentes wordt onderstreept door de Attractiviteitsscan van Savills. Deze scan meet de betaalbaarheid op basis van krapte, prijs, prijsontwikkeling en het gemiddeld besteedbaar inkomen per gemeente. De top vijf bestaat volledig uit randgemeentes rondom Utrecht en Amsterdam. De grote steden zelf zijn ‘slechts’ terug te vinden op respectievelijk plaats 24 en 40. Buiten de zoektocht naar goed beleggingsproduct in de regio, zien we ook een sterke verschuiving naar andere beleggingscategorieën binnen de woningmarkt, zoals studentenhuisvesting en zorgwoningen.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/267556-0/10/2018/portemonnee-groeit-mee-met-woningprijsstijging–nederlandse-woningmarkt-internationaal-gezien-goed-betaalbaar

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?