Tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam over 65 jaar Groot Handelsgebouw

0

In de Kunsthal Rotterdam is ter ere van het 65-jarig bestaan van het Groot Handelsgebouw een tentoonstelling over het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland te zien. Het Groot Handelsgebouw in Rotterdam behoort tot de iconen van de stad. Het ontwerp van architect Huig Maaskant speelde een sleutelrol in de Nederlandse wederopbouwarchitectuur, en heeft sindsdien niets aan kracht ingeboet.

De opening van ‘Ik sta hier goed. 65 jaar Groot Handelsgebouw’ wordt zaterdag 13 oktober verricht door Birgitta Padberg, managing director Groot Handelsgebouw. De tentoonstelling laat de bijzondere levenswandel van het rijksmonument zien. Aan de hand van verhalen van Rotterdamse huurders en bewoners en bijzonder archiefmateriaal zoals films, foto’s en documentatie komt de geschiedenis van het Groot Handelsgebouw tot leven. De tentoonstelling is tot en met zondag 13 januari 2019 in de Kunsthal Rotterdam te bewonderen.

Geschiedenis
Op 3 juni 1953 wordt het Groot Handelsgebouw, supermodern en Nederlands grootste bedrijfsverzamelgebouw, officieel geopend door Koningin Juliana. In de begintijd hebben talrijke groothandelaren, van naaigaren tot traktoren, hun showrooms, magazijnen en kantoren in het gebouw. Er wordt in van alles gehandeld en winkeliers komen naar de groothandelaren toe, rekenen af en laden het in hun auto. Vrachtwagens en bestelbussen rijden via autobanen zelfs naar binnen. In de jaren ’70 slaat een van de grootste branden uit de historie van Rotterdam toe in het Groot Handelsgebouw. Langzamerhand vertrekken de groothandels naar de randen van de stad, omdat ze het autoverkeer in het centrum te druk vinden. Het Groot Handelsgebouw komt in een transitiefase van groothandel naar kantoren, die in de jaren ’90 resulteert in een verrommeling van het gebouw door verschillende huurders en achterstallig onderhoud.

Rijksmonument
Na de grondige renovatie en restauratie in 2005 krijgt het Groot Handelsgebouw zijn statige aanblik weer terug, wordt het officieel tot Rijksmonument verklaard en kunnen Rotterdammers er weer trots op zijn. Door de reusachtige trap op het stationsplein Stationsplein in de zomer van 2016 naar het dak van het Groot Handelsgebouw maken vele Rotterdammers opnieuw kennis met dit beroemde gebouw van Maaskant. De Trap wordt massaal beklommen, en nieuw publiek ontdekt dit bouwwerk dat Rotterdam symboliseert: innovatief, vooruitkijkend, anders.

Huurders en bewoners
In de tentoonstelling komen ook verhalen van Rotterdamse huurders en bewoners aan bod, zoals die over een nijlpaard in de personenlift, of een mysterieuze zeilboot die tijdens de bouw tussen de derde en vierde etage hing. Over een pastoor die auto’s zegende op de weg die door het gebouw loopt, over een kleine supermarkt in de kelder die liever niet gevonden wil worden, en over vier ‘verstopte’ woningen in het gebouw.

Over het Groot Handelsgebouw
Het Groot Handelsgebouw is hét icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Het rijksmonument is nog steeds het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland. Het biedt 120.000 m² kantoor-, opslag, winkel- en horecaruimte aan meer dan 200 huurders. Het Groot Handelsgebouw is feitelijk een kleine stad, direct naast Rotterdam Centraal Station. De ontmoetingsplek voor ondernemende Rotterdammers en betrokken wereldburgers.
Kijk voor meer informatie op www.groothandelsgebouw.nl.

Over de Kunsthal Rotterdam
De Kunsthal Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, gelegen in het Museumpark in Rotterdam. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert de Kunsthal een gevarieerd programma van circa 25 tentoonstellingen. www.kunsthal.nl

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?