Bestaande Nederlandse kantoren 10 jaar eerder energieneutraal

0

Inzicht in energieverspilling levert 198 miljoen euro op voor verduurzaming van panden.

Bestaande kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Dit is de confronterende conclusie uit het onderzoek Roadmap to Paris van e-nolis, een bedrijf op de TU/e Campus in Eindhoven dat intelligente software voor de gebouwde omgeving ontwikkelt. “Inzicht in energieverspilling kan de kantoorsector zo’n 198 miljoen euro opleveren voor verbetering van kantoorpanden”, licht Gerard Kool, directeur van e-nolis, hun conclusie toe. “Zo ontstaat een vliegwiel van energiebesparing.” Met een stappenplan en software kan de vastgoedbranche direct aan de slag.

De resultaten van het onderzoek overhandigt Kool vandaag aan Annemarie van Doorn, directeur van De Dutch Green Building Council (DGBC). Volgens Van Doorn is versnelling hard nodig, want de gebouwde omgeving in Nederland is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-emissie. Daarom daagde DGBC de overheid onlangs uit met een concrete doelstelling: maximaal 50 kWh energieverbruik per vierkante meter per jaar als norm voor ieder kantoor. Een besparing van 75% vergeleken met de huidige praktijk.

Inzicht = besparing
Om deze besparing te kunnen halen, is inzicht nodig in de energieverspilling. En dat is wat vaak nog ontbreekt in de vastgoedbranche, stelt e-nolis in het rapport. Het onderzocht daarvoor 4% van alle Nederlandse kantoren (2,8 miljoen m2). Tot 30% van de energie die kantoren afnemen wordt onbenut de lucht in geblazen. Dat is evenveel als 1,3 miljoen huishoudens jaarlijks verbruiken. Die verspilling zit voor het grootste deel in onzichtbare processen zoals slechte afstemming van verwarming en koeling of allerlei apparaten die 24 uur per dag te veel of zelfs onnodig stroom vragen. Een opvallend inzicht is dat juist in ‘groene’ gebouwen relatief veel energie verspild wordt.

Direct aan de slag
Het tegengaan van deze energieverspilling levert naar schatting maximaal 30% besparing op, gemiddeld € 2,33 per vierkante meter. Voor de totale kantorenvoorraad betekent dit een energiebesparing van maar liefst 198 miljoen euro en 1,6 miljard kg CO₂. Aan de onderzoeksresultaten koppelt e-nolis een concreet stappenplan waarmee vastgoedeigenaren direct aan de slag kunnen. Ook levert het bedrijf de software waarmee vastgoedpartners kantoren gericht en snel energiegezond kunnen maken. “Met onze mix van data science en kennis van de energiehuishouding van gebouwen geven wij de aftrap voor een cyclus van besparing voor elk uniek pand”, zegt Kool.

Eind 2018: concrete programma’s
Het onderzoek van e-nolis komt uit terwijl marktpartijen en overheid zich buigen over de vraag hoe Nederland kan voldoen aan de afspraken uit het Parijse Klimaatakkoord van 2015 om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Alle sectoren, zo ook de sector gebouwde omgeving onder leiding van Diederik Samson, moeten eind 2018 komen met concrete programma’s. “Wat er ook besloten wordt in het Klimaatakkoord”, besluit Kool, “wij zijn er klaar voor.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?