Bouw Unilever’s Global Foods Innovation Centre bereikt hoogste punt

0

Vandaag heeft de bouw van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties het hoogste punt bereikt. Het state of the art gebouw, een realisatie van bouwconcern Dura Vermeer naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is centraal gelegen op de Wageningen Campus. Dit zorgt voor optimale interactie en kennisuitwisseling tussen Unilever en de Wageningen University & Research (WUR) en de op de campus aanwezige startups en andere bedrijven.

Eerder deze week certificeerde de Dutch Green Building Council de ontwerpfase met de maximaal haalbare duurzaamheidcertificering, het BREEAM-NL Outstanding certificaat. Door het slim integreren van diverse innovatieve technieken die bijdragen aan de gezondheid van de omgeving en de gebruikers, heeft het ontwerp van het Global Foods Innovation Centre een van de hoogste BREEAM-scores ter wereld voor onderzoeksgebouwen behaald. Beide mijlpalen zijn vanmiddag in aanwezigheid van Paul Polman, CEO Unilever, de Raad van Bestuur en het uitvoeringsteam van Dura Vermeer en andere betrokkenen met een feestelijke ceremonie gevierd.

BREEAM-NL Outstanding
BREEAM is een internationaal erkende duurzaamheidcertificering en geeft inzicht in de daadwerkelijke integrale duurzaamheidsprestatie van een project. De score is daarom gebaseerd op negen verschillende categorieën waaronder energie, transport en water maar ook gezondheid. De Dutch Green Building Council is in Nederland verantwoordelijk voor het BREEAM-proces en certificeerde de ontwerpfase van het Unilever Global Foods Innovation Centre met een uitmuntende BREEAM-NL Outstanding score volgens de laatste normering (2014 v2B). Het gebouw sluit hiermee aan op de hoge duurzaamheidambities van Unilever

Het uitvoeringsteam van Unilever en Dura Vermeer Bouw Hengelo en alle partners* werkten intensief samen aan dit traject en zetten nu gezamenlijk de volgende stappen richting een BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat.

Paul Polman: “Het Global Foods Innovation Centre is er nadrukkelijk op gericht om, als onderdeel van het Agri Food eco-system in Wageningen, de impact van onze eigen R&D-expertise te vergroten door nauw samen te werken met een grote variëteit aan externe partners; van grote multinationals tot MKB-bedrijven, startups en NGO’s. Die samenwerkingen op nationaal niveau zijn, zelfs nu het gebouw nog niet eens klaar is, al in volle gang. Alleen samen kunnen we de echte veranderingen op grote schaal realiseren die nodig zijn om het wereldwijde voedselsysteem te transformeren.”

Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund: “We verheugen ons enorm op de komst van Unilever op de Wageningen Campus. Het duurzame Foods Innovation Centre waarvan het hoogste punt nu is bereikt, sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de Regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn, krijgen een geweldige impuls en zullen zich wereldwijd toonaangevend ontwikkelen.”

Duurzaam, inspirerend en innovatief
Het Global Foods Innovation Centre van 18.000 m² bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Onder het gehele pand is een parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Wageningen University & Research toegankelijk is.

Door de integratie van verschillende functies in één pand biedt het gebouw vanaf medio 2019 een inspirerende werkomgeving waarbij kennisuitwisseling tussen Unilever, de WUR, kenniscentra, startups en andere bedrijven centraal staat. Dankzij diverse innovatieve technieken en een efficiënte indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Unilever daarnaast bij aan de gezondheid en het welzijn van de omgeving en de medewerkers en gebruikers van het gebouw.

De bouw
Vanaf de start werken 200 mensen aan de bouw. In september start het team van Dura Vermeer Bouw Hengelo met de vliesgevels en in oktober worden de binnenwanden van dit duurzame gebouw geplaatst. Na de oplevering in het tweede kwartaal van 2019 opent het Global Foods Innovation Centre naar verwachting medio 2019 haar deuren.

*Partners: Paul de Ruiter Architects, DWA, Lucassen bouwconstructies, Hollander Techniek, Arcadis, Dr Heinekamp, MAT25, D&S Process Solutions, DGMR en interieurarchitect Fokkema en Partners

Achtergrondinformatie betrokken partijen

Over Unilever in Nederland
Unilever heeft in Nederland een sterke merkenportefeuille met bekende merken als Andrélon, Axe, Ben & Jerry’s, Bertolli, Calvé, Conimex, Dove, Glorix, Knorr, Lipton, Neutral, OLA, OMO, Prodent, Rexona, Sun, Unox en Zwitsal. Bij Unilever in Nederland, inclusief het Corporate Centre, deBrug (kantoor Unilever Benelux), Unilever Research & Development Vlaardingen en de Ben & Jerry’s fabriek in Hellendoorn, werken in totaal circa 2.700 mensen. De fabriek produceert zowel voor de Nederlandse als Europese markt. Meer informatie over Unilever en haar merken is te vinden op www.unilever.nl.

Over Dura Vermeer
Dura Vermeer is een bouwbedrijf dat werkzaam is in heel Nederland. Met een omzet van circa 1,2 miljard en ongeveer 2.500 medewerkers, behoort het bedrijf tot de top van de Nederlandse bouwmarkt. Dura Vermeer is actief in de ontwikkeling, engineering, bouw, onderhoud en renovatie van projecten in zowel bouw als infrastructuur. Wij werken uitsluitend in Nederland en hebben bijna 160 jaar ervaring en expertise. Onze klanten behoeven steeds meer kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossingen en faciliteiten voor leefbaarheid, huisvesting, werk, recreatie, mobiliteit en veiligheid en dat bieden wij. We werken samen met klanten, bouwers en anderen die betrokken zijn bij het bouwproces om op basis van onze merkwaarden klantgericht, betrouwbaar en inventief te bouwen. www.duravermeer.nl

Over Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects is trendsetter op het gebied van duurzame architectuur en koploper in Nederland in het realiseren van energieneutrale gebouwen met een duurzaamheidcertificaat. De architectuur van Paul de Ruiter Architects levert niet alleen energie in technische maar ook in menselijke zin. Waarden zoals gezondheid en productiviteit vormen samen met meetbare feiten zoals daglicht optimalisatie het uitgangspunt voor intelligente en duurzame projecten. Op deze manier ontwerpt Paul de Ruiter Architects gebouwen met een aangenaam binnenklimaat waarin inspiratie en connectiviteit tussen mensen centraal staat. Het portfolio van Paul de Ruiter Architects bestaat uit woningbouw, hotels, kantoren, onderwijsgebouwen, openbare gebouwen, laboratoria, theaters en infrastructurele werken. Voor meer informatie: www.paulderuiter.nl

Over DWA
DWA voelt zich verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Daarom bedenken onze adviseurs slimme, duurzame oplossingen voor gebouwen en gebieden van morgen. Elke dag zijn we in de weer met strategische vragen. We koppelen hele woonwijken los van het gasnet, we ontwerpen energiezuinige en comfortabele kantoren waarin mensen productiever zijn en we verminderen CO2-uitstoot. Onze ingenieurs verduurzamen Nederland. We praten niet, we dóén. Het project Unilever is daar een voorbeeld van waarbij DWA verantwoordelijk is geweest voor de advisering van de technische installaties en de BREEAM-certificering. Voor meer informatie: www.dwa.nl

Share.

Comments are closed.