Savills: Meer dan 20% van de kantooropname in Birmingham, Brussel en Dublin betreft flexibele kantoorruimte

0

Het gemiddelde opname percentage van flexibele kantoorruimte in Europa bedroeg 7,5% in Q1 2018, aldus internationale vastgoedadviseur Savills. Een lichte stijging ten opzichte van 2017 (7.2%) en bijna drie keer hoger dan in 2016. In de afgelopen vijf kwartaal werd meer dan 820.000 m² kantoorruimte opgenomen door aanbieders van flexibele kantoorruimte. Van dit totaal werd 26% opgenomen in Londen en 23,7% in Birmingham. Een aantal steden liet een zeer sterke stijging zien, zoals Dublin (van 5,9% in 2017 naar 20,2%) en Brussel (van 4,9% naar 20,5%).

WeWork was in Europa de grootste operator met een opname van 295.000 m², gevolgd door IWG (Regus / Spaces) die ongeveer 155.000 m² opnam. De gemiddelde transactiegrootte was circa 3600 m², 42% van de deals vielen binnen de bandbreedte van 1-1999 m². Dit zou erop kunnen wijzen dat de flexibele concepten met name populair zijn onder ZZP’ers, startups en kleine bedrijven.

Eri Mitsostergiou, Director European Research bij Savills, licht toe: “In de gehele Europese kantorenmarkt zien we een vraag naar meer flexibiliteit, kortere huurovereenkomsten en gepersonaliseerde service. Wij verwachten verdere uitbreiding van de flexibele werkplekconcepten, vooral in de markten die zij tot noch toe niet hebben aangeboord en waar nog minder verschillende concepten zijn dan in Londen, Parijs of Berlijn. Daarnaast verwachten wij een groeiend aantal eigenaren dat een deel van hun portefeuille flexibel en voorzien van extra service zal gaan aanbieden aan huurders.”

Nieuwe vraag kan ook komen uit de hoek van corporates en grotere bedrijven van meer dan 1.000 werknemers. Flexibele en kortere huurcontracten zijn aantrekkelijk voor deze bedrijven, met name bij uitbreiding. Volgens Savills is dit een segment wat de aanbieders graag wil aanboren om zichzelf te verzekeren van een goede bezettingsgraad en een stabiele inkomstenstroom. Om deze groep aan te trekken zullen zij een goede mix van zelfstandige en co-working werkplekken moeten aanbieden.

Sander van den Engel van Workthere* Nederland licht toe: ”Steeds meer bedrijven zien de voordelen in van flexibele kantoorruimte. Niet alleen vanwege de flexibiliteit, maar ook vanwege de bijbehorende extra service. Als gevolg hiervan verwachten wij dat de vraag dit jaar zal blijven toenemen. Deze vraag zal verder worden ondersteund door nieuwe aanhuurtransacties door aanbieders, met name in steden die een lagere voorraad hebben aan flexibele kantoorruimte.”

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/248030-0/07/2018/meer-dan-20–van-de-kantooropname-in-birmingham–brussel-en-dublin-betreft-flexibele-kantoorruimte

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?