Cushman & Wakefield: Logistieke opname op recordhoogte

0

Als gevolg van de sterke economie in Nederland is er veel dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt. In de eerste helft van 2018 is in dit marktsegment – onder te verdelen naar industrieel en logistiek vastgoed – 2 miljoen vierkante meter vastgoed in gebruik genomen. Hiervan is bijna 1,4 miljoen opgenomen door logistieke gebruikers, dit is bijna 6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel het bedrijfsruimteaanbod met 7,6 miljoen vierkante meter voldoende lijkt om aan de vraag te kunnen voldoen, is veel aanbod sterk verouderd en staat het op de verkeerde locatie. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De top 10 grootste transacties op de bedrijfsruimtemarkt zijn logistieke transacties. De grootste transactie omvatte 70.250 m² gerealiseerd door Fetim op de Westpoort in Amsterdam. Opvallend is dat de mainportregio’s Haarlemmermeer en Rotterdam vooralsnog de grootste groei in opname in 2018 noteren. Rondom Schiphol is de opname ruim vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, rondom de haven van Rotterdam is sprake van een groei van 65%.

Logistieke gebruikers ervaren schaarste aan geschikt bestaand aanbod. Hierdoor zijn zij vaak genoodzaakt uit te wijken naar nieuwbouw. De vraag naar grootschalig logistiek vastgoed blijft, terwijl grondposities steeds schaarser worden binnen de hotspot regio’s, maar tegenwoordig ook daarbuiten. Een andere uitdaging voor ontwikkelaars en beleggers is de bouwkosten die momenteel veel harder stijgen dan de huurprijzen. Vooralsnog remmen deze factoren de behoefte aan logistiek vastgoed niet. Indien de huidige marktontwikkelingen in de tweede helft van 2018 doorzetten dan komt de opname over heel 2018 uit boven het recordniveau van 2017.

Menno van Boxtel, Head of Logistics Cushman & Wakefield: “Schaarste aan gekwalificeerd personeel vormt een toenemende uitdaging binnen de logistieke sector. Logistieke partijen zoeken in toenemende mate de nabijheid van steden om zo betere toegang te hebben tot de arbeidsmarkt. Hierin hebben ze wel te maken met toenemende concurrentie van partijen die strategische grondposities kopen. Overigens is deze hang naar stedelijke gebieden wel sterk afhankelijk van the central point of gravity en van het gebied waarbinnen de supply chain van een organisatie actief is. Waar een e-commerce bedrijf zo dicht mogelijk bij de klanten wil zitten, kiest een nationaal of regionaal DC eerder voor de nabijheid van productiefaciliteiten.”

De volledige bundel Nederland Compleet Medio 2018 kunt u hier downloaden.

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2018/07/logistieke-opname-op-recordhoogte

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?