Minder mensen verhuisd in eerste kwartaal 2018

0

Het aantal mensen dat verhuisde in het eerste kwartaal van 2018 is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er wisselden bijna 453 duizend mensen van woning tegenover 475 duizend vorig jaar, een afname van 4,8 procent. Over heel 2017 verhuisde nog een recordaantal personen. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

In 2013 begon het aantal personen dat verhuist weer toe te nemen na een periode waarin relatief weinig werd verhuisd. Daarna steeg dit aantal gemiddeld met bijna 7 procent per jaar. Ook in 2017 verhuisden nog 5 procent meer mensen dan in 2016. Aan deze stijging lijkt in december 2017 een eind te zijn gekomen.

Vooral personen jonger dan 50 jaar verhuizen minder
Vooral personen jonger dan 50 jaar verhuisden in het eerste kwartaal van 2018 minder vaak dan een jaar eerder. Het zijn bij de 25- tot-50-jarigen vooral stellen met kinderen die minder vaak verhuizen. Alleenstaanden verhuisden ook minder vaak, met name jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Partners die ongehuwd samenwonen zonder kinderen en alleenstaande ouders verhuisden nog vrijwel even vaak als een jaar eerder. In het verhuisgedrag van personen van 50 jaar of ouder veranderde relatief weinig.

Recordaantal verhuizingen in 2017
In het recordjaar 2017 zijn in alle leeftijdsgroepen meer mensen verhuisd, met uitzondering van jongvolwassenen van 17 tot 23 jaar en ouderen (80-plus). In 2015 zijn aanpassingen aan de studiefinanciering doorgevoerd, vanaf dat jaar zijn ook minder jongeren verhuisd.

Minder woningen verkocht, minder asielzoekers
De ontwikkeling van het aantal verhuisde personen loopt gelijk op met de ontwikkeling van het aantal verkochte bestaande woningen. Het aantal woningverkopen was in het eerste kwartaal van 2018 voor alle woningtypen lager dan een jaar eerder.

Het aantal verhuisde personen is ook lager omdat er minder vluchtelingen naar Nederland kwamen. De instroom van Syriërs, de grootste groep asielmigranten, nam in 2017 af waardoor minder mensen verhuisden van asielzoekerscentra naar een Nederlandse gemeente. Zonder de verhuizingen van asielmigranten—waaronder naast Syriërs ook Eritreeërs en Ethiopiërs—zou de afname in het eerste kwartaal van 2018 ruim 7 duizend kleiner zijn en uitkomen op 3,3 procent.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/26/minder-mensen-verhuisd-in-eerste-kwartaal-2018

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?