Prijzen koopwoningen op hoogste niveau ooit

0

n mei 2018 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex koopwoningen voor het eerst hoger (0,6 procent) dan de piek in augustus 2008. Daarmee is ook het hoogste niveau bereikt sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen ruim 28 procent hoger.

Koopwoningen bijna 9 procent duurder dan een jaar eerder
Bestaande koopwoningen waren in mei 8,9 procent duurder dan in mei 2017. De prijsstijging was iets groter dan in de voorgaande twee maanden.

Minder bestaande koopwoningen verkocht
Het Kadaster maakte afgelopen maandag bekend dat het in mei 18 237 verkochte woningen registreerde. In de eerste vijf maanden van 2018 zijn 86 609 woningen verkocht. Dat is 6,5 procent minder dan in dezelfde periode van 2017.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 20 juli beschikbaar.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/25/prijzen-koopwoningen-op-hoogste-niveau-ooit

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?