Grote Europese banken lanceren nieuwe groene hypotheekregeling

0

Het World Building Council (WorldGBC) Europe-netwerk en 37 grote Europese banken hebben een nieuw pilotproject voor energie-efficiëntiehypotheken opgezet. Het is een duidelijk signaal van investeerders, die hiermee bevestigen dat ‘groen bouwen’ een belangrijke groeimarkt voor Europa is.

Pilotproject
Het pilotproject is gericht op het testen van nieuwe Europese criteria voor energie-efficiëntiehypotheken, ontwikkeld door Green Building Councils in het WorldGBC Europe-netwerk en hun partners, onder het door de EU gefinancierde Energy Efficient Mortgages Initiative. Een flink aantal van Europa’s grootste banken nemen deel aan de pilot, waaronder BNP Paribas, ING Bank, Nordea Bank en Société Générale.

Aantrekkelijke businesscase
De lagere energiekosten en het behouden van hun waarde maakt dat duurzame huizen in toenemende mate worden gezien als minder riskante investeringen voor zowel kredietnemers als kredietverstrekkers. Daarnaast is er een snel groeiende vraag van beleggers naar groene hypothecair gedekte obligaties, waardoor de businesscase voor kredietverstrekkers aantrekkelijker wordt wanneer zij kiezen voor groenere huizen. In de pilot zullen de deelnemende banken de lagere rentetarieven voor hypotheken onderzoeken die voldoen aan de criteria van de regeling, evenals andere financieringsvormen. De deelname van 37 grote banken aan de regeling is een bewijs dat grote investeerders energie-efficiënte woningen steeds meer erkennen als betere investeringen.

Prestatiedrempels
Er is door de Green Building Councils een reeks prestatiedrempels vastgesteld voor de banken die de energie-efficiëntiehypotheken willen verstrekken. De twee belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn:

– Voor nieuwbouw: er moet worden voldaan aan de nationale norm van ‘bijna nul energieproductie’, zoals vereist door de EU-klimaatregelgeving, of dat ze 20% beter zijn dan de nationale normen als er bijna geen energienormen zijn.

– Voor renovaties: dat een vermindering van de energievraag van 30% wordt bewerkstelligd, met daarbij een nieuw ‘energieprestatiecertificaat’ dat na de renovatie is uitgegeven en kan worden overlegd als bewijs.

Lees meer over het initiatief op de website van de WorldGBC.

 

https://www.dgbc.nl/actueel/nieuwsarchief/grote-europese-banken-lanceren-nieuwe-groene-hypotheekregeling

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?