Woningtekort: hoe kom je van zorg tot een aanpak?

0

Nederland wil gasloos wonen, maar komt woningen tekort. Om dit vraagstuk te beantwoorden organiseerde het Kadaster vier regiobijeenkomsten waar beleidsmakers, bouwers en makelaars hun zorgen en ideeën deelden. De nood is namelijk hoog.

Regiobijeenkomsten
Om een overzicht te krijgen van een juiste aanpak, bracht het Kadaster alle partijen bij elkaar. Onderzoeksbureau ABF schetste de omvang van het tekort, Platform 31 de opgave voor de nieuwbouw. Het Kadaster toonde per regio de actuele nieuwbouwcijfers: woningtypes, prijzen, wie zijn de kopers en waar komen ze vandaan? En omdat in elke regio wat anders speelt, leverden per regio lokale partijen hun inbreng.

Hoge nood brengt grote openheid
“Ik was blij verrast dat gemeenten, provincies, bouwbedrijven en makelaars zo open elkaars problemen en kansen uitwisselden”, vertelt Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster. “De nood is hoog en je hebt elkaar nodig. Er is bovendien een grote behoefte aan houvast over actuele ontwikkelingen. Zeggen de cijfers inderdaad wat we vermoeden? Welk type woningen is er genoeg, welk type moet erbij?”

Ook Inge Bakker, Programmamanager Leefbaarheid voor 5 gemeenten in Noord-Groningen, benadrukt het belang van samenwerken. “Er is een gebrek aan dynamiek op de woningmarkt in het Noorden”, zegt Bakker. “De vraag is hoe we vraag en aanbod op redelijk korte termijn wél bij elkaar kunnen brengen. Hierbij is het belangrijk dat partijen elkaar vinden. In je eentje kun je niets.”

Landelijke zorgen
Wat waren landelijk gezien de belangrijkste conclusies en zorgen?

  • Er is voldoende bouwgrond. Maar waar je mág wonen, is niet altijd waar je wílt wonen. Zo heeft het westen veel bouwgrond langs het spoor. De vraag is of mensen daar naartoe willen.
  • De bouwsector kampt met een tekort aan personeel en te lange en lastige procedures.
  • De prijzen in stedelijke gebieden stijgen explosief, die in krimpgebieden blijven achter.
  • De nieuwe kabinetsambitie van gasloos wonen stelt nieuwe eisen aan nieuwbouw. Nieuwe technieken maken woningen flink duurder, terwijl ze mogelijk over vijf jaar weer achterhaald kunnen zijn.

Regionale verschillen
“In Friesland is er een tekort aan appartementen en juist een overschot aan woningen met een tuintje”, vertelt De Vries. “In het noorden wil 80% van de mensen een nieuwbouwwoning onder de 200.000 euro. Het huidige aanbod? 80% van de nieuwbouwwoningen zit er juist boven. Ook beïnvloeden de aardbevingen Groningse woningprijsontwikkeling. Het zuiden kampt met krimp. Daar is in sommige gemeenten het beleid: voor elke nieuwbouwwoning moet je vier woningen slopen. Wie betaalt de sloop?”

Regio West kent een grote krapte op de woningmarkt meent Ruben Heezen (Adviseur Markt & Overheid Bouwend Nederland). Heezen was voorafgaand aan de sessie met name benieuwd of een en ander cijfermatig te onderbouwen is en deed nieuwe inzichten op. “Het Kadaster kijkt terug, naar de ontwikkeling van afgelopen jaren”, legt Heezen uit. “Dat woningprijzen bepaald worden door steden, is blijkbaar iets van de afgelopen jaren en speelde daarvoor niet. Dat was een echte eyeopener!”

“Het Kadaster is initiator”
De sessies zijn als waardevol ervaren. “Het was een mooie kans om meer partijen te ontmoeten en de sessie gaf tevens een duidelijk beeld van Het Kadaster. Het doet meer dan alleen registreren van vastgoed. Het Kadaster is initiator en brengt partijen bij elkaar”, aldus Bakker. De volgende keer mag er wat haar betreft nog meer ingezoomd worden op regio specifieke problemen. “De norm voor de Nederlandse woningmarkt is nog steeds groei en oververhitting, terwijl in regio Noord toch echt sprake is van krimp en een slechte positie.”

 

https://www.kadaster.nl/-/woningtekort-hoe-kom-je-van-zorg-tot-een-aanpak-

Share.

Comments are closed.