PROVADA beleeft een tropische dag

0

Zoals verwacht heeft PROVADA een bezoekersrecord gevestigd. Nooit eerder bezochten meer mensen de vastgoedbeurs dan vandaag: 11.168. Het kwam dus niet alleen door de tropische temperaturen dat het een mooie, maar hete dag was in de RAI. Voor het bezoek van minister Ollongren ging de beurs zelfs een half uur vroeger open.

Een werkelijk uitpuilend Forum op PROVADA hoorde de minister van Binnenlandse Zaken de vastgoedbranche aanjagen: Liefst nog dit jaar moet een fonds voor binnenstedelijke transformaties naar woningen in werking treden. Ze zegde zelf 38 miljoen euro toe en verwachtte substantiële bijdragen van de markt en lagere overheden. De branche staat voor de enorme uitdaging jaarlijks 75 duizend duurzame, toekomstbestendige woningen te bouwen.

’s Middags werd op PROVADA de Green Leader Award uitgereikt aan “een leider in de bouw- en vastgoedsector die zaken fundamenteel anders doet en grote ambities heeft om een doorslaggevende rol te spelen bij het verduurzamen van de bouw”. Winnaar werd Albert Heijn-directeur Anneke de Vries (Real Estate & Construction). De jury: “Er worden grote slagen gemaakt bij kantoren, we zien dat er bij retail nog wel stappen gemaakt moeten worden en Anneke is in staat om mensen in beweging te krijgen. Dat heeft ze bij Albert Heijn laten zien.”

Misschien wel hét buzz word op de beurs is dit jaar circulaire economie. Zo schoven vertegenwoordigers van vrijwel de hele vastgoedketen aan tafel om praktische ervaringen te delen. Van de gipsplatenproducent tot de corporatie en de ontwikkelaar tot de ‘ambassadeur levenskwaliteit’ noemden ze voorbeelden van urban mining, het oogsten van grondstoffen uit gebouwen. Zo ontstaat een nieuwe generatie grondstoffen met een dataset, een overzicht van eerdere levens. Dat wordt economisch interessant als businessmodellen veranderen. Als je materialen bijvoorbeeld gaat leasen. Van bezit naar gebruik.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?