Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies

0

9 op de 10 woningzoekenden stellen woonwensen bij voor ideale locatie.

Woningzoekenden nemen liever genoegen met een kleinere of minder mooie woning om zo toch op een voor hen ideale locatie te kunnen wonen, dan dat ze bereid zijn uit te wijken naar een andere plek. Die locatie is bij de zoektocht naar een woning van groot belang; woningzoekenden vinden de staat van de buurt de belangrijkste factor bij de keuze voor een woning, gevolgd door de aanwezigheid van voorzieningen als winkels en reistijd naar werk.

Bijna 90 procent van de woningzoekenden is bereid een kleinere of minder mooie woning te accepteren om toch op een voor hen ideale locatie te kunnen wonen. Dat blijkt uit onderzoek van koop- en huurwoningplatform Pararius onder ruim 1.400 woningzoekenden. Om op een ideale locatie te kunnen wonen is ruim de helft van de ondervraagden bereid om extra woonoppervlakte of buitenruimte op te geven.

Leeftijd bepaalt eisen aan omgeving
Als het gaat om wat de belangrijkste factor is in de zoektocht naar een woning op een geschikte locatie, dan voeren de staat van de buurt, de voorzieningen en de reistijd naar werk de top drie aan. Onder ‘staat van de buurt’ wordt verstaan of de buurt veilig, schoon en goed verzorgd is. De mate van belangrijkheid hangt samen met leeftijd: hoe ouder woningzoekenden zijn, hoe belangrijker de staat van de buurt wordt. Jongeren onder de 25 jaar vinden de reistijd naar werk en de aanwezigheid van voorzieningen doorslaggevend in hun keuze. Echter hechten zij minder waarde aan de buurt, terwijl mensen in leeftijdscategorieën tussen de 35 en 65 jaar de staat van de buurt op nummer één zetten. Reistijd naar werk komt voor hen op de derde plek.

 

Lees meer.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?