Deutsche Hypo presenteert nieuwe vastgoedconjunctuurindex voor Europa

0

Deutsche Hypo REECOX vergelijkt vastgoedconjuncturen van zes landen.

Deutsche Hypo brengt – samen met de onafhankelijke analyseorganisatie bulwiengesa AG – een nieuwe index op de markt: de Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (REECOX) geeft vanaf nu regelmatig weer hoe de vastgoedconjuncturen van Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Polen zich ontwikkelen.

“De REECOX geeft een heel goed beeld en biedt snel overzicht over de ontwikkeling van de vastgoedconjunctuur in de belangrijkste vastgoedmarkten van Europa”, benadrukt Thomas Voßkamp, directielid van bulwiengesa AG. “Transparantie is voor vastgoedbeleggers heel belangrijk. Met de REECOX hebben we de transparantie aanzienlijk verbeterd en bieden we de vastgoedsector een trendbarometer en waarschuwingsindicator”, vult Sabine Barthauer, directielid van Deutsche Hypo, aan.

Vastgoedconjunctuur wordt door vijf inputvariabelen bepaald
De REECOX wordt voor elk van de zes landen via vijf inputvariabelen berekend. In Nederland zijn dit AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland, de basisrente overeenkomstig de basisrentevoet van de ECB en de rente voor tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Voor de andere vijf landen wordt gelijksoortige informatie gebruikt. De geselecteerde variabelen hebben de afgelopen tien jaar in Duitsland hun waarde bewezen. Voßkamp verklaart dit als volgt: “De vastgoedconjunctuur wordt beïnvloed door beleggings- en rendementsontwikkelingen in de vastgoedsector. Deze hangen op hun beurt in doorslaggevende mate af van de belangrijkste economische parameters”.

De inputvariabelen resulteren voor elk land in een waarde van de vastgoedconjunctuur. Via het REECOX-eye kunnen de zes afzonderlijke waarden met elkaar worden vergeleken (zie grafiek en toelichting). “Het REECOX-eye bundelt alle uitspraken over de Europese vastgoedconjunctuur in één, zeer herkenbare grafiek”, zegt Barthauer. Bovendien maakt de Deutsche Hypo Euroscore duidelijk hoe de Europese vastgoedconjunctuur als geheel zich ontwikkelt.

2018 laat zien dat de Europese vastgoedconjunctuur tot dusver afzwakt
Het eerste REECOX-verslag over het eerste kwartaal van 2018 toont een Deutsche Hypo Euroscore van 241,6. De Europese vastgoedconjunctuur is daarmee ten opzichte van het kwartaal ervoor (Euroscore: 249,8) licht afgezwakt, maar bevindt zich nog altijd op een zeer hoog niveau. Aan het begin van dit jaar is voor alle zes de landen de waarde van de vastgoedconjunctuur gedaald, het sterkst in Groot-Brittannië met -4,2%. In alle landen heeft deze ontwikkeling vooral te maken met dalende aandelenindexen. Meer informatie is terug te vinden in het kwartaalverslag 01-2018, de verslagen van de landen en op de website www.reecox.nl. Op de website kunt u ook de grafieken downloaden.

”Hoewel het conjunctuurniveau nog altijd heel hoog is, valt op dat er voor het eerst sinds halverwege 2016 steeds meer tekenen zijn van een afzwakkende Europese vastgoedconjunctuur”, merkt Voßkamp op. “Als die ontwikkeling in het tweede kwartaal doorzet, zou dat erop kunnen duiden dat we echt een keerpunt in de cyclus hebben bereikt.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?