Cushman Wakefield roept op tot debat en onderzoek naar samenvoegen randstad steden

0

Op de vastgoedbeurs PROVADA in de RAI in Amsterdam heeft Jeroen Lokerse, Head of Netherlands van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, zijn visie op Nieuw-Amsterdam overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Utrecht die eerder vandaag de jaarlijkse vastgoedbeurs opende.

Visie Nieuw-Amsterdam is een oproep tot het samenvoegen van de steden in de Randstad inclusief Eindhoven tot één stad met één bestuur die een integrale visie op (woning)bouw, leefbaarheid, duurzaamheid en infrastructuur ontwikkelt en van daaruit richting geeft aan versterking van de internationale positionering van Nederland en de optimale afstemming tussen wonen, werken, verkeersstromen, toerisme, opleiding en infrastructuur. Het overhandigen van de visie Nieuw-Amsterdam door Lokerse ging vergezeld van een uitnodiging aan Van Zanen, als vertegenwoordiger van het openbaar bestuur, tot:

  • het initiëren van het politieke en maatschappelijke debat over de kansen en mogelijkheden van Nieuw-Amsterdam, en
  • het gezamenlijk opstarten van onderzoek naar mogelijke conglomeratievoordelen van Nieuw-Amsterdam, een stad die bij samenvoeging meer dan 7 miljoen inwoners telt.

Jeroen Lokerse: “In mijn visie op Nieuw-Amsterdam roep ik op tot debat over kansen en onderzoek naar mogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat we als Randstad veel meer moeten doen dan gezamenlijk profileren. Het is belangrijk dat we ons als één stad buigen over duurzame groei, welvaart, leefbaarheid en het tegengaan van polarisatie. Met de stad Utrecht gaat het in alle opzichten fantastisch en juist daarom is dit het beste moment om de vraag voor te leggen of Utrecht het niet verplicht is aan de rest van Nederland om onderdeel te worden van Nieuw-Amsterdam. Daarmee doorbreken we de status quo van een beetje samenwerken en een beetje concurreren en zetten we Nederland écht op de internationale kaart. Dán kunnen we ons met 7 miljoen inwoners meten met steden zoals Parijs, Londen en Berlijn. Dán kunnen we welvaart die nu en de komkende decennia anders aan ons voorbijgaat, juist naar ons toe halen. En daar profiteert heel Nederland van.”

Cushman & Wakefield koppelt de visie op Nieuw-Amsterdam aan de vierde industriële revolutie die een enorm groeipotentieel biedt voor steden en stedelijke gebieden wereldwijd. Amsterdam staat hiervoor goed gepositioneerd maar is als stad te klein om op wereldschaal echt mee te spelen. De stad kan op dit moment al niet voldoende huisvesting bieden aan bedrijven die zich hier willen vestigen inclusief woningen voor hun medewerkers en bijvoorbeeld internationale scholen. De vastgoedadviseur pleit voor de samenvoeging tot Nieuw-Amsterdam zodat alle gemeenten en steden in de Randstad – die vaak op slechts 15 tot 20 minuten reisafstand van elkaar liggen – meer en beter kunnen profiteren.

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2018/06/cushman-wakefield-roept-op-tot-debat-en-onderzoek-naar-samenvoegen-randstad-steden

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?