Savills identificeert 3 factoren die positieve vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt onderbouwen

0

Volgens het vandaag door internationale vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Market in Minutes – The Netherlands Q2 2018’, is de huidige markt meer in balans dan in 2006-2007. Het rapport vergelijkt een aantal fundamentele kenmerken van de vastgoedmarkt van 2006-2007 met de huidige markt en identificeert drie belangrijke verschillen.

1) Forse yield gap aanwezig

Op dit moment profiteert Nederland van een relatief lage langetermijnrente van 0,69%. De scherpste aanvangsrendementen liggen op een niveau van 3,5%, wat resulteert in een verschil tussen de rente en de aanvangsrendementen van vastgoed, de zogenaamde yield gap, van 2,8%. De yield gap is daarmee aanzienlijk groter dan in 2006-2007. In die tijd bedroeg de langetermijnrente 4%, waardoor er nagenoeg geen yield gap was. Zelfs als de rentetarieven enigszins zouden stijgen, blijft er nog steeds een structurele yield gap bestaan.

2) Aanhoudende instroom van internationaal kapitaal

Door de stabiele economische situatie zien buitenlandse beleggers de Nederlandse markt als zeer aantrekkelijk. In het eerste kwartaal van 2018 was ongeveer 64% van het totale Nederlandse beleggingsvolume afkomstig van buitenlandse investeerders. De oorsprong van dat kapitaal is nu veel gevarieerder dan tien jaar geleden, door de toename van investeringen uit Azië en het Midden-Oosten. Dit maakt de instroom van kapitaal stabieler dan ooit.

3) Kleinere vastgoed voorraad

Met name in de kantorenmarkt is de afgelopen vijf jaar ongeveer 4 miljoen vierkante meter aan de voorraad onttrokken en er staan nog veel meer transformatieprojecten gepland. In de meeste steden is hierdoor een gezonder evenwicht tussen vraag en aanbod ontstaan. Nieuwe uitbreiding van de vastgoedvoorraad is onwaarschijnlijk, aangezien de regering nu een restrictiever beleid voert ten aanzien van nieuwbouwontwikkelingen.

Clive Pritchard, Head of Country bij Savills in Nederland, licht toe: “In tijden van welvaart en economische groei blijven we onszelf afvragen: is de top bereikt en naderen we laag conjunctuur? Het antwoord lijkt ‘nee’ te zijn, we zien momenteel geen enkel teken van economische neergang. Dit betekent dat in bepaalde markten nog verdere huurgroei en yield compressie kan worden gerealiseerd. Als de economie onverwacht toch zou stagneren, dan zou de Nederlandse vastgoedmarkt er op basis van de drie hierboven beschreven factoren, veel duurzamer op reageren.”

Download het volledige rapport hier.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/243143-0/06/2018/savills-identificeert-3-factoren-die-positieve-vooruitzichten-voor-de-nederlandse-vastgoedmarkt-onderbouwen

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?