Amsterdamse huishoudens hebben minder woonoppervlakte

0

Amsterdamse huishoudens hebben minder woonruimte dan Nederlandse huishoudens gemiddeld. Amsterdammers hebben gemiddeld 49 vierkante meter woonruimte per persoon. Gemiddeld heeft een Nederlander 65 vierkante meter per persoon. Bij paren zonder kinderen is het verschil in woonoppervlakte relatief het grootst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over 2017.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 75 vierkante meter. Van de Amsterdamse huishoudens heeft twee derde minder dan 75 m² woonruimte ter beschikking. Van de Nederlandse huishoudens woont 17 procent in een woning met een woonoppervlakte van meer dan 150 m² in Amsterdam is dat 3 procent.
Het hoge aandeel huishoudens in Amsterdam dat klein woont, zou verklaard kunnen worden doordat er in Amsterdam relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen die aan hun arbeidscarrière beginnen. Meer dan de helft van de Amsterdamse huishoudens bestaat uit eenpersoonshuishoudens, in Nederland is dit 38 procent.
Het onderscheid naar verschillende huishoudenstypen laat zien dat alle huishoudenstypen in Amsterdam kleiner wonen dan in Nederland als geheel. Zo wonen acht op de tien Amsterdamse eenpersoonshuishoudens op minder dan 75 m². In Nederland woont minder dan helft van de eenpersoonshuishoudens kleiner dan 75 m2. Ook paren (met en zonder kinderen) wonen in Amsterdam vaker in de kleinere woningen dan in de rest van Nederland.

Gemiddeld 49 m² per persoon in Amsterdam
Naarmate een huishouden uit meer personen bestaat, neemt ook de woonoppervlakte per huishouden toe. Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m² en in Amsterdam 49 m².
Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m² woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m².
Bij de paren zonder kinderen is het verschil tussen Nederland en Amsterdam relatief het grootst. Per persoon hebben de Nederlandse paren 60 procent meer woonoppervlakte dan de Amsterdamse paren (respectievelijk 64 m² en 40 m²). Paren met kinderen bewonen per persoon 38 (Nederland) en 25 (Amsterdam) vierkante meter per persoon, oftewel gemiddeld anderhalf keer zoveel woonoppervlakte voor niet-Amsterdammers.

In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer
In het oosten is het woonoppervlak per persoon voor paren zonder kinderen groter dan in het westen. Gemeenten waar paren zonder kinderen het ruimst wonen zijn Oldebroek en Renkum (beide in Gelderland). Verschillen tussen gemeenten kunnen deels worden verklaard door leeftijd: jongeren wonen gemiddeld kleiner.
In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht hebben paren zonder kinderen relatief weinig vierkante meters per persoon. Ook verder in de Randstad en in middelgrote steden als Arnhem, Groningen, Zwolle en Enschede zijn de woonoppervlaktes per persoon gemiddeld klein.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/22/amsterdamse-huishoudens-hebben-minder-woonoppervlakte

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?