Savills verwacht daling Rotterdams leegstandsniveau door geplande herontwikkelingen

0

Volgens het vandaag door internationale vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘City Special Rotterdam offices’, heeft de relatief late start met het onttrekken van oude kantoorvoorraad geresulteerd in een hoog huidig leegstandsniveau (15,1%). In de komende jaren zal het aantal herontwikkelingen echter toenemen, mede ingegeven door stijgende woningprijzen en het actuele beleid. Aangezien de pijplijn van nieuwe kantoorgebouwen beperkt is, verwacht Savills dat de leegstand significant zal dalen.

Rotterdam heeft een relatief hoge leegstand in vergelijking met het Nederlandse gemiddelde (13,8%) en andere grote steden zoals Amsterdam (6,7%), Den Haag (8,3%) en Utrecht (8,1%). Deze hoge leegstand kan voor een deel worden verklaard door de relatief oude voorraad. Ongeveer 34.2% van de huidige voorraad is ouder dan 40 jaar. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht ligt dit percentage veel lager (respectievelijk 21,5%, 29,3% en 19,1%). Opvallend hierbij is dat de top kantoorgebouwen in Rotterdam substantieel beter presteren dan de overige kantoren in Rotterdam. De leegstand van dit topsegment is gedaald tot 8%. Bovendien groeiden zowel het opnameniveau als het beleggingsvolume de afgelopen jaren.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills, licht toe: “Ondanks de relatief hoge leegstand, is de beleggingsmarkt in Rotterdam opmerkelijk sterk. In vergelijking met andere grote Nederlandse steden heeft een vergelijkbare hoeveelheid, of zelfs meer beleggingskapitaal haar weg naar weten te vinden. Dit komt met name door de aantrekkelijke yield gap in Rotterdam. De bruto aanvangsrendementen van prime vastgoed liggen momenteel rond de 5,0%.”

Jordy Diepeveen, Head of Acquisitions van het Investments team van Savills, vult aan: “Op het eerste gezicht lijkt Rotterdam geen sterke fundamentals te hebben, maar wie verder kijkt ziet dat Rotterdam duidelijk groeipotentieel heeft. Dit is niet onopgemerkt gebleken bij investeerders. Het stabiele topsegment van Rotterdam is erg aantrekkelijk voor core beleggers, dit wordt bevestigd door de meest recente beleggingsdeals, zoals Maastoren en Weena 455-457. Maar ook value-add beleggers zien ruimschoots kansen om te profiteren van het herstel van de Rotterdamse kantorenmarkt. Daarom wordt verwacht dat het aantal transacties, door de op dit moment goed gevulde transactie-pijplijn, gedurende heel 2018 substantieel zal zijn.”

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/241499-0/05/2018/savills-verwacht-daling-rotterdams-leegstandsniveau-door-geplande-herontwikkelingen

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?