Savills identificeert Nederland als aantrekkelijke markt voor investeringen in datacenters

0

Volgens de nieuw gelanceerde ranglijst ‘Data Centre Investment Index’ is Nederland de vierde meest interessante Europese markt voor vastgoedinvesteringen in datacenters, na Noorwegen, Zweden en Finland. Uit het Savills-onderzoek blijkt ook dat privacy- en datawetgeving zal leiden tot een toenemende behoefte aan kleinschalige binnenlandse faciliteiten, die de datacenter beleggingsmarkt in heel Europa zal stimuleren.

In 2017 werd er € 450 miljoen geïnvesteerd in Europese datacenters. Volgens Savills vond in de periode 2007-2017 41% van alle transacties plaats in het Verenigd Koninkrijk. Investeerders raken echter steeds meer bekend en vertrouwd met de sector waardoor beleggers hun focus langzamerhand hebben verbreed naar Europa als geheel.

Volgens Savills is de behoefte aan kostenefficiënte grootschalige datacenters van meer dan 50.000 vierkante meter in de afgelopen vijf jaar exponentieel gegroeid. Cisco voorspelt dat het dataverkeer van deze grootschalige datacenters zal vervijfvoudigen in de komende vijf jaar.

Om die reden heeft Savills de meest aantrekkelijke locaties in Europa geïdentificeerd om in te investeren. Er zijn 20 landen vergeleken op 12 punten die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van datacenters *. In de top vijf van deze ranglijst worden er vier plekken ingenomen door Scandinavische landen, Nederland maakt de top vijf compleet. De landen scoren met name goed vanwege lage energiekosten, een relatief koel klimaat en de beschikbaarheid van water.

Jan de Quay, head of Investment bij Savills, licht toe: “Aangezien datacentergebruikers huurcontracten afsluiten van minimaal 10 jaar en er ook in toenemende mate interesse is in sale-and-lease-back mogelijkheden, biedt de sector aantrekkelijke beleggingskansen. Door institutionele beleggers zoals AXA en CBRE Global Investors wordt steeds vaker geïnvesteerd in datacenters. De hoeveelheid beschikbaar kapitaal heeft de yields de afgelopen jaren flink doen dalen tot een bandbreedte van 5 tot 7%. Wij verwachten dat deze rendementen de komende maanden en jaren verder zullen dalen door het volwassen worden van deze deelmarkt.”

Op dit moment bestaat de meest actieve kopersgroep voornamelijk uit gespecialiseerde datacenter REIT’s, zoals het Amerikaanse Equinix REIT, het Aziatische Keppel DC REIT en het Amerikaanse Digital Realty, maar naarmate de markt groeit betreden langzaam ook niet-gespecialiseerde kopers de markt.

Jordy Kleemans, head of Research & Consultancy bij Savills, zegt: “Nieuwe datacenters concentreren zich in voorsteden en landelijke gebieden van landen die ruimte, veiligheid, voldoende energie en connectiviteit kunnen bieden. Scandinavische landen zijn hierbij het meest geschikt voor zeer grootschalige datacenters. Naast deze grootschalige datacenters is er ook behoefte aan kleine en middelgrote centra in eigen land om datasnelheid te kunnen waarborgen en efficiënt en veilig data op te kunnen slaan, in overeenstemming met de (lokale) wetgeving. Dit betekent dat we in landen zoals Nederland, maar ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk een toenemende vraag naar dataopslag zullen blijven zien, met een bijbehorende toename van beleggingsactiviteit.”

* De Savills Data Centre Investment Index vergelijkt 20 landen op 12 punten die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van datacenters: gemiddelde jaartemperatuur; de gemiddelde temperatuur tijdens de piekmaand van het jaar; de beschikbaarheid van zoet water per hoofd van de bevolking; het gemiddelde jaarlijkse verlies i.v.m. natuurrampen; politieke instabiliteit; cyberveiligheid; de elektriciteitsproductie per hoofd van de bevolking; elektriciteitsprijs; de beschikbaarheid van groene energie per hoofd van de bevolking; de gemiddelde internet snelheid en de FTTH / B-penetratiegraad (van vezel tot huis / van vezel tot gebouw). De 20 landen zijn beoordeeld en gerangschikt op deze 12 factoren.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/240946-0/05/2018/savills-identificeert-nederland-als-aantrekkelijke-markt-voor-investeringen-in-datacenters

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?