Aanwinst voor Utrecht, een levendig stadsplein in Hoog Catharijne: de nieuwe Stadskamer

0

De onlangs geopende Stadskamer is het kloppend hart van het nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht. De 15 meter hoge, transparante binnenruimte slaagt erin om binnen en buiten te integreren. Het ontwerp van D/DOCK en STIR Architecture sluit hiermee naadloos aan op de wens van eigenaar Klépierre om Hoog Catharijne te verbinden met de historische binnenstad.

Verbinding met de stad
Klépierre maakt gebruik van de unieke ligging van het winkelcentrum in het hart van Utrecht. Het nieuwe Hoog Catharijne transformeert op vele manieren van gesloten naar open. De stad wordt van buiten naar binnen gehaald. De overdekte binnenruimte overbrugt de Catharijnesingel en verbindt twee delen van het winkelcentrum. Door gebruik te maken van een glazen dak, grote glaspuien en drie watereilanden toont de stad zich aan de bezoekers.

De geschiedenis van Utrecht is sterk verbonden met en rond het water: het (handels)verkeer langs de grachten. Door drie grote glazen watereilanden in het plein kunnen bezoekers straks de bootjes onder De Stadskamer door zien varen. Ook hier weer afgeronde hoeken en mooie indirecte verlichting aan de onderzijde die de eilanden ’s avonds het karakter van lichtsculpturen geeft. Eén van de watereilanden loopt door van binnen naar buiten. Een directe routing van de parkeergarage naar de lobby van het toekomstige hotel kreeg vorm door een glazen ‘brug’ in het centrale watereiland. Het streeppatroon op de vloer wekt de suggestie over water te lopen.

De schaal en gelaagdheid (gracht, werfkelder, straatniveau, grachtenpanden) van de binnenstad is terug te zien in de verschillende niveaus en binnen gevels van De Stadskamer, de luifels en de overkappingen.

De winkelpromenade op niveau leidt bezoekers en passanten van het Centraal Station naar het Vredenburgplein. D/DOCK voorzag de winkelpromenade van uitnodigende bankjes met afgeronde hoeken. De ronde vormen komen terug in de wayfinding borden.

Uitnodigende ontmoetingsplek
Het horecaplein in De Stadkamer ligt op straatniveau en is van alle kanten toegankelijk. Aan weerszijden bevinden zich horecagelegenheden met terrassen. Het was de wens van Klépierre om de levendigheid op het plein te bewaren, ook na sluitingstijd van de winkels. D/DOCK ontwierp voor één zijde van de binnenpui vouwluifels met LED strips die in gesloten toestand licht geven. Geopend fungeren ze als een decoratief element. De booglampen lijken op straatverlichting en zijn door D/DOCK speciaal ontworpen.

Voor de andere binnen gevel zijn overkappingen geplaatst die de vorm van opengeklapte parasols met licht hebben.

De terrassen zijn door half hoge plantenbakken afgescheiden van het plein met de watereilanden. Op het plein nodigen de randen rond de watereilanden uit om plaats te nemen en fungeren de ronde banken met echte bomen als prettige ontmoetingsplekken voor bezoekers en winkelend publiek. Tevens is veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze en detaillering van het meubilair om het “buiten gevoel” naar binnen te brengen.

Succescvolle samenwerking
Klépierre, D/DOCK en STIR Architecture hebben in dit project nauw samengewerkt, wat geleid heeft tot bewezen succes. De reacties van retailers, horeca-eigenaren en bezoekers zijn zeer positief en het centrum is bekroond met de “Best Urban Retail Project 2017” award van de MAPIC. Dit is met name te danken aan het gezamenlijke uitgangspunt van het ontwerpteam: werkelijke integratie van interieur en exterieur.

De Stadskamer is nog niet af. Het ontwerp van de andere helft van het plein gaat er hetzelfde uit zien en is naar verwachting in juni 2018 klaar.

Facts & Figures
Totaal vloeroppervlak: 1.943 m²
Water eilanden: 316 m²
Ruimte voor terrassen: 1.626 m²

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?