QO is geopend: Luxe en circulariteit hand hand bij nieuw hotel aan de Amstel

0

In het dynamische Amstelkwartier, het ‘nieuwe stukje stad’ in Amsterdam, opende op woensdag 11 april 2018 het QO: een lifestylehotel waarbij luxe naadloos gecombineerd wordt met circulariteit en duurzaamheid. Elk innovatief aspect van het QO is ontworpen om een positieve impact op de wereld te creëren en de beleving voor de gasten – zowel reizigers als de lokale gemeenschap – zo aangenaam mogelijk te maken; van de kas op het dak, tot de bewegende gevel en energiebesparende constructies.

“We willen dat het QO anders is dan andere lifestylebestemmingen. Een compromis tussen luxe en duurzaamheid zou niet nodig moeten zijn. Sterker nog, wij willen laten zien dat deze goed hand in hand kunnen gaan. Daarom zijn we tot het uiterste gegaan om ervoor te zorgen dat elk element van het QO niet alleen duurzaam en circulair goed doordacht is, maar ook bijdraagt aan het plezier, de sfeer en de energie die we de gasten in ons hotel willen laten beleven”, aldus Inge van Weert, General Manager van het QO.

Design en realisatie
Het concept en ontwerp van het hotel zijn een gezamenlijk project van de vooruitstrevende bureaus Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en advies- en ingenieursbureau Arup. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het hotel en 4Building is als projectmanager betrokken bij het project. De 288 hotelkamers, waaronder 12 suites, zijn ontworpen door het internationaal befaamde Conran and Partners uit Londen. Het bekroonde Amsterdamse ontwerpbureau TANK is verantwoordelijk voor het interieur van het restaurant, de bars en de publieke ruimtes.

Natuurlijke energiebronnen
Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het unieke 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik voor verwarming en koeling. Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel weer op te warmen als de temperatuur weer daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond, en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn, ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting behoeft.

Voor de buurt
Het QO is er niet alleen voor de hotelgasten, maar vooral ook voor de buurt. Op de begane grond van het gebouw komt ‘Dutch Eatery’ Persijn, waar de vernieuwende ‘Dutch Cuisine’ centraal staat. Op de 21e verdieping heeft men vanuit de bar Juniper & Kin een prachtig panoramisch uitzicht over Amsterdam. Hier kan men straks genieten van heerlijke cocktails in combinatie met een selectie van kleinere gerechten. Een deel van de kruiden, groenten, fruit en zelfs vis, komen uit de eigen kas op het dak. Een unieke ruimte die inspeelt op de trend van ‘urban farming’. De hightech kas maakt gebruik van de nieuwste technologieën. In het vrijwel circulaire aquaponics systeem, scheiden de vissen voedingsstoffen uit die een biologische voedselbron voor de planten vormen en de planten zuiveren het water voor de vissen.

Op de 20ste verdieping bevindt zich Embody, een holistische wellbeing studio die de nieuwste trends op het gebied van fitness en wellness biedt, met een breed scala aan lessen, holistische persoonlijke training en intieme groepstraining, voedingsopties en mindfulness. De unieke Embody Method™ filosofie concentreert zich op het bereiken van welzijn door fysieke, mentale en emotionele fitheid. Deze studio, met een geweldig uitzicht over Amsterdam, is toegankelijk voor zowel de buurtbewoners als de gasten van het hotel.

De eerste verdieping biedt 482 m² aan creatieve en multifunctionele ruimtes, perfect voor meetings en events. De acht aparte ruimtes zijn vernoemd naar bijzondere pioniers op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Naast de mogelijkheid van een traditionele meeting biedt het QO een aantal livingroom-style brainstorm ruimtes. Meetings kunnen gecombineerd worden met bijvoorbeeld een bezoek aan de kas of een mindfulness workshop in de wellbeing studio Embody.

Het hotel, restaurant en de bar worden afzonderlijk gerund en hebben elk hun eigen onderscheidende identiteit. Het hotel staat onder leiding van Inge van Weert, die veel ervaring heeft opgedaan bij toonaangevende hotels, in wereldsteden als Brussel, Londen en Dubai. Pieter Ham, die verantwoordelijk is voor het restaurant en de bars, brengt ervaring mee vanuit de hele wereld, waaronder Azië, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied.

Het QO is een IHG® hotel.

 

https://www.jpvaneesteren.nl/nl/qo-geopend-luxe-en-circulariteit-hand-hand-bij-nieuw-hotel-aan-de-amstel

Share.

Comments are closed.