CBRE: Amsterdam in Europese Top 3 bij internationale vastgoedbeleggers

0

Amsterdam staat in de top 3 van Europese steden waar beleggers van plan zijn de komende 12 tot 18 maanden te investeren. Het is de eerste keer dat Amsterdam in deze top 3 staat.

Amsterdam volgt Parijs en Madrid als respectievelijk eerste en tweede voorkeursstad van beleggers. Frankfurt en Londen sluiten de top 5 af. Dit blijkt uit de ‘Investor Intentions Survey’ die vandaag tijdens de MIPIM in Cannes door vastgoedadviseur CBRE werd gepresenteerd.

Ranking Investor Intentions Survey

1. Parijs
2. Madrid
3. Amsterdam
4. Frankfurt
5. Londen

De grote interesse van beleggers voor Amsterdam komt voort uit de sterke economische groei, de beperkte ontwikkeling van vastgoed en de snel dalende leegstand in de hoofdstad. Deze ontwikkelingen hebben de aantrekkelijkheid om te investeren in Amsterdam in de afgelopen jaren vergroot. Amsterdam noteert sinds 2011 steeds hogere investeringsvolumes. In 2017 was het investeringsvolume van Amsterdam 55% hoger dan in 2016. Van de € 19,5 miljard aan investeringen in Nederland, werd een derde (32%) belegd in Amsterdams vastgoed.

Woningen en hotels steeds populairder
Beleggers zijn voornamelijk geïnteresseerd in kantoren. In 2017 vonden er in Amsterdam negentien transacties plaats van tussen € 50 en € 175 miljoen, zoals The Cloud, ING HQ en Bright Offices. De grootste transactie in 2017 was de aankoop van Atrium op de Zuidas door Amundi voor ruim € 500 miljoen. Woningen en hotels worden echter ook steeds populairder bij beleggers met een investeringsvolume van respectievelijk € 1 en € 1,2 miljard in 2017.

Internationale interesse
De interesse van buitenlandse beleggers in Amsterdam groeit al enkele jaren. In 2017 was 73% van de kopers van Amsterdams vastgoed een buitenlandse investeerder. Deze kwamen onder andere uit de VS (18%), Duitsland (14%), het VK (10%), Zuid-Korea (9%) en Frankrijk (8%). Omdat veel buitenlandse beleggers al enige tijd geleden Amsterdam hebben ontdekt als een aantrekkelijke beleggingsmarkt, waren buitenlandse beleggers ook de verkopers van 48% van alle transacties.

Vooruitzicht
Hoewel Amsterdam populair is bij beleggers, is het onzeker of er in 2018 voldoende vastgoed beschikbaar is om aan de vraag te voldoen.

Ondanks de grote vraag naar hotelovernachtingen en kantoorruimte, heeft de stad Amsterdam een ​​restrictief beleid ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe hotels en kantoren. Daarnaast is de ‘pijplijn’ van nieuwe vastgoedprojecten vrij klein en is een groot deel van de gebouwenvoorraad in de afgelopen jaren al verkocht.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

We verwachten dat de schaarste aan vastgoedobjecten in Amsterdam beleggers zal motiveren om verder te kijken. Steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven, zullen steeds meer in het vizier komen van de internationale belegger.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets

Het internationale onderzoek ‘Investor Intentions Survey’ van vastgoedadviseur CBRE is hier te downloaden.

 

http://nieuws.cbre.nl/amsterdam-in-top-3/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?