De VGM NL Benchmark laat in 2016 wederom een daling zien van de servicekosten van kantoorgebouwen in Nederland

0

De resultaten van de VGM NL servicekosten benchmark kantoren 2017 – gebaseerd op de afrekening over het jaar 2016 – zijn beschikbaar. In totaal zijn er 639 objecten in de benchmark opgenomen met een totale oppervlakte (VVO) van 4,1 miljoen vierkante meter.

De gemiddelde servicekosten van kantoorgebouwen in de benchmark daalden over 2016 van 29,00 euro per vierkante meter naar 25,51 euro per vierkante meter (-10,81%). Na een lichte stijging van de gemiddelde servicekosten in 2015 is de daling van de gemiddelde servicekosten verder doorgezet in 2016. Deze daling is vooral te wijten aan het afnemen van de kosten voor een receptie en/of huismeester. Deze kosten zijn meer dan gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Echter speelt ook de gezamenlijke inspanning van eigenaren, huurders en vastgoedmanagers om onder andere het energieverbruik verder te beperken een rol.

Naast de kosten voor receptie en/of huismeester laten ook de elektrakosten, kosten voor transportinstallatie en vuilverwerking een daling zien van meer dan 5% ten opzichte van 2015. De communicatiekosten en kosten voor de E-installatie zijn in 2016 juist gestegen (respectievelijk 9,2% en 7,5%) ten opzichte van een jaar eerder.

Gemiddeld waren er 151 dagen nodig om de servicekostenafrekening naar de huurder te sturen. Dit is een lichte stijging ten opzichte van een jaar ervoor (+4,86%) maar nog steeds wordt er binnen het vastgoedmanagement veel aandacht besteed aan het tijdig en accuraat afrekenen van de kosten.

 

https://vgm.nl/nieuwsdoc//78389_Persbericht—Resultaten-VGM-NL-SK-benchmark-kantoren-2017.docx

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?