Strandeiland op IJburg krijgt 8000 woningen en een groot recreatiestrand

0

Waar nu nog boten op het water te zien zijn, ligt straks een nieuw stuk stad. Strandeiland, dat eerst nog de werktitel Middeneiland had, wordt het vijfde eiland van IJburg in het IJmeer.

Het eiland krijgt een oppervlakte van zo’n 150 hectare, met 6 km lengte aan oevers aan het water van het IJmeer. Daardoor is er ruimte voor een groot stadsstrand en meerdere kleine natuurstrandjes. Vandaar de naam Strandeiland.

Divers en duurzaam
Bij de ontwikkeling van het eiland wordt veel aandacht besteed aan bewegen, duurzaamheid en bereikbaarheid. Strandeiland wordt een diverse Amsterdamse wijk met eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes. Bij de ontwikkeling zal in een vroeg stadium aandacht zijn voor het realiseren van buurtvoorzieningen, zoals scholen en winkels, en het doortrekken van de IJtram. Het duurzame karakter komt onder andere naar voren door de keuze voor lokale warmtebronnen geïntegreerd met Nieuwe Sanitatie. Dit is een nieuwe manier om afvalwater in te zamelen en te verwerken. Het afvalwater is hierbij de bron van nieuwe grondstoffen en energie.

Planning
Halverwege 2018 start het landmaken van de eerste 80 hectare van Strandeiland. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan, dat in het voorjaar van 2019 voor besluitvorming zal worden aangeboden. De start van de bouw staat gepland voor 2022 en de ontwikkeling zal tien tot vijftien jaar duren.

 

https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/strandeiland-ijburg/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?