De Drie Koningen in de silo’s op Zeeburgereiland

0

Er waren eens drie markante, lege, oude, silo’s in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland. Wat kun je daar nou eens mee doen? Amsterdam stelde deze vraag, en we hebben een winnaar! Namelijk: De Drie Koningen.

Het plan ‘De Drie Koningen’ van de combinatie Vink Bouw Nieuwkoop B.V., Grayfield, Architectenbureau TANK, adviesbureau iLINQ en Brouwerij ’t IJ B.V werd als beste beoordeeld. Zij gaan een nieuwe invulling geven aan de drie silo’s in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland. Naar verwachting zal het in 2020 klaar zijn.

De Drie Koningen
Amsterdam wil dat de silo’s in hun vorm én invulling een inposante rol spelen in de buurt. Plan De Drie Koningen bestaat uit: een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace, eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s van elk 23 meter hoog, krijgen een houten opbouw van nog eens 15 meter. Het is een creatieve mix van culturele, maatschappelijke, commerciële, recreatieve, sportieve en educatieve functies.

Wat zei de jury over De drie Koningen?
Het plan is in de selectieprocedure als beste beoordeeld door een deskundigen– en buurtjury en wint het van 40 inzendingen. Het oordeel luidde: ‘Caspar, Melchior en Balthasar, als drie koninklijke wijzen uit het oosten, is een héél ambitieus plan, met een breed georiënteerd programma in een indrukwekkende verschijning. De verschillende functies moeten een breed publiek interesseren en zorgen ervoor dat er altijd wel iets leuks van je gading bij is, overdag of ’s avonds, voor jong én oud. Dáár wil je zijn. De silo’s zijn tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én blijven openbaar toegankelijk.

Een betongesmeerde skatebaan
De drie silo’s zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan middenin de Sportheldenbuurt. Dat is de eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland en die is bijna klaar. In het hart van de wijk komt nog de Urban Sport Zone in een parkachtige omgeving, met grote sportvelden, een sporthal en de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland.

Al in 2008 werd er een prijsvraag uitgeschreven. Het winnende idee was toen een Annie M.G. Schmidthuis in één van de silo’s te vestigen, met bovenop het dak een speeltuin. De andere twee moesten onderdak bieden aan een restaurant, een theater en een bioscoopzaal. In 2012 werden de plannen echter afgeblazen omdat er problemen waren met de financiering.

 

https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/drie-koningen-silo/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?