Heijmans bouwt herinneringscentrum ‘Oranjehotel’

0

Het te realiseren herinneringscentrum ligt in de huidige Scheveningse gevangenis. In de oorlog kreeg de gevangenis de bijnaam ‘Oranjehotel’, omdat er bekende verzetsmensen werden verhoord en opgesloten, onder wie de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, theoloog Titus Brandsma, hoogleraar Rudolph Cleveringa en verzetsstrijder Edmund Wellenstein.

Het cellencomplex stond in 2010 op de nominatie om gesloopt te worden. Het bestuur van de in 1946 opgerichte Stichting Oranjehotel deed daarom een beroep op het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Justitie om het complex deels te behouden en om te bouwen tot herinneringscentrum.

Publiek toegankelijk
Omdat het ‘Oranjehotel’ – dat dateert uit 1917 en tot 2010 in gebruik was – binnen de huidige gevangenismuren ligt, hebben weinig mensen de dodencel gezien. Na de verbouwing ligt het cellencomplex wel buiten de beveiliging en is het publiek toegankelijk. De in originele staat verkerende ‘Doodencel 601’ vormt het hart van het monument.

In het complex richt Heijmans een Informatiecentrum en tentoonstellingsruimte in. Tussen het cellencomplex en de vijf meter hoge gevangenismuur komt een ommuurde open stenen ruimte, die plaats biedt aan 400 personen, ten behoeve van de jaarlijkse herdenking en educatie-doeleinden.

Specialisten op diverse kennisgebieden
Het projectteam bestaat uit een vaste kern en een flexibele schil van specialisten met jarenlange ervaring op diverse kennisgebieden, zoals restauratiewerken (monumentenzorg), dakspecialisme, sfeerexpertise, energie en (brand-)veiligheid. Begin oktober moet de jaarlijkse herdenking bij het ‘Oranjehotel’ plaats kunnen vinden. In 2019 vindt de publieksopening plaats.

 

https://www.heijmans.nl/nl/nieuws/heijmans-bouwt-herinneringscentrum-oranjehotel/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?