Nieuwe toekomst voor Kasteel van Gemert door BL Huisvesting en The Attention Group

0

Paters Congregatie kiezen winnend plan.

Na een uitgebreide consultatie- en verkoopfase, is door de paters van de Congregatie van de Heilige Geest gekozen voor het winnende plan van BL Huisvesting uit Gemert en The Attention Group. Op 5 februari hebben BL Huisvesting en de Congregatie van de Heilige Geest het koopcontract ondertekend op het Kasteel van Gemert en zijn de plannen gepresenteerd aan het college van B&W, gemeenteraad, provincie, Heemkundekring, omwonenden en overige belanghebbenden.

Kasteel in verkoop
Kasteel van Gemert is een eeuwenoud kasteel, een iconisch erfgoedcomplex, gelegen op een markante plek in het centrum van Gemert. Sinds 1916 is Kasteel van Gemert eigendom van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze Congregatie vertrokken in 2010 naar een moderne woon/zorglocatie in Gennep. Sindsdien staat het kasteel leeg. In 2017 heeft de Congregatie van de Heilige Geest de consultatiefase voor de herbestemming van Kasteel van Gemert afgerond en is er samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel een ontwikkelperspectief opgesteld.

Kijk op de toekomst
Naar aanleiding van de uitvraag waarbij diverse landelijke partijen deelnamen aan het verkoopproces, is nu definitief gekozen voor de plannen en ambities van BL Huisvesting en haar samenwerkingspartner The Attention Group. Samen zijn zij de aanjagers en exploitanten van het nieuwe Kasteel van Gemert. Hun toekomstideeën sluiten het beste aan op de mogelijkheden en kaders voor een duurzame herbestemming uit het ontwikkelperspectief van de Congregatie, provincie en gemeente. Beide bedrijven hebben ruimschoots hun sporen verdiend in het succesvol herontwikkelen van historisch erfgoed en worden gezien als innovators binnen hun vakgebied. Bekende landelijke exploitaties als het Muntgebouw in Utrecht en de Marienhof in Amersfoort zijn hier een goed voorbeeld van. Architect Dr. Ir. E.J. Egbert Hoogenberk van Harmonische Architectuur tekent voor alle ontwerpen en is autoriteit op het gebied van transformatie van historisch erfgoed.

Cultureel erfgoed
“Wij zien cultureel erfgoed als een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse culturele identiteit en een bron van kennis over het verleden. Het versterkt onze identiteit, draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en het verhoogt de kwaliteit van onze samenleving. Daarom dient het kasteel, ‘Parel van Europa’ bewaard en toegankelijk te worden voor de lange termijn en voor een groot publiek. Cultuur dient vooral om te verrijken, mensen en partijen te verbinden en de culturele sector professioneel en economisch te versterken. Door te investeren in de herbestemming en instandhouding van monumenten wordt deze rijkdom zichtbaar en vormt als zodanig een belangrijk maatschappelijk kapitaal voor de gehele regio, op het gebied van leefbaarheid, toerisme, werkgelegenheid en het versterken van de lokale economie. Bovendien beschikt het kasteel over een enthousiasmerend en samenbindend vermogen om allerlei betrokken partijen op een constructieve manier in gesprek te brengen en het positieve uit ieder mens of organisatie te halen. Graag willen we het Kasteel van Gemert ook internationaal op de kaart zetten. Nederland heeft een rijke historie en deelt een verleden met veel landen over de gehele wereld.”

Open voor iedereen
Ontmoet, geniet, leer, verblijf, beleef, werk, ontspan, ontdek en resideer. Kasteel van Gemert opent zijn deuren. Voor ondernemers, kunstenaars, overheden, exploitanten, gasten, vrijwilligers en bewoners. Straks 24 uur per dag welkom in de nieuwe en volledig openbare faciliteiten van het kasteel. Pieter Aalbers van The Attention Group: “Overnachten in het hotel, een bezoek aan het theater, een uniek moment op onze bijzondere trouwlocatie, genieten in de Oranjerie, resideren of samenwerken als vrijwilliger in de kruidentuin en een bezoek aan ons toprestaurant … Kasteel van Gemert is er straks voor zijn bezoekers, bewoners en gasten.”

De gebouwen en de gronden krijgen een nieuwe toekomst met moderne functies, altijd vanuit volop respect voor de historie, natuur en waar mogelijk duurzaam ontwikkeld. Bas van de Laar van BL Huisvesting: “Onze ambitie is om met de herontwikkeling van het kasteel de gehele regio een boost te geven. Daarvoor is het belangrijk dat we onze plannen in een zo vroeg mogelijk stadium onder de aandacht brengen. Wij maken een sprankelend verschil door het bewustzijn van alle betrokkenen te veranderen. Van gasten, opdrachtgevers, medewerkers en bezoekers tot de bewoners van Gemert. Hierdoor ontstaat een positieve beweging. Wij geven het kasteel terug aan Gemert. Kortom: ‘Voor en door Gemert’. Door de (her)ontwikkeling van eigentijdse functies verbinden we het verleden, heden en toekomst. Dit doen we aan de hand van drie uitgangspunten: duurzaamheid, kwaliteit en beleving. Die uitgangspunten worden gecombineerd binnen bijzondere gastvrijheidsconcepten die worden gevoed, versneld en mede-ontwikkeld door een onafhankelijke cultuurorganisatie en bijvoorbeeld de VVV Gemert.”

Bij zo’n majeur project voor Brabant en Nederland geldt altijd een voorbehoud betreffende de kans van slagen. Deze kans is namelijk sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen. Het vergt veel van partijen zoals provincie en gemeente. Iedereen kan ervan

profiteren, maar dat betekent dat iedereen dan ook zijn bijdrage moet leveren. Iedereen moet over zijn schaduw heen stappen.

Openen Kasteeltuin
Sinds het vertrek van de paters uit het kasteel is de kasteeltuin afgesloten voor het publiek. Wij willen in samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel op korte termijn de kasteeltuin weer openstellen voor iedereen. Hierdoor kunnen alle inwoners van Gemert en omgeving weer genieten van de tuin rondom het kasteel.

Programma Kasteel van Gemert:

 • Conferentie
 • Theater
 • Vergaderlocatie
 • Wintertuin
 • Trouwlocatie
 • Toprestaurant
 • Hotel
 • Long Stay studio’s
 • Ommuurde kruidentuin
 • Oranjerie, expositieruimte
 • Prieel en boothuis
 • Koffie & wijn, brasserie en bar
 • Boutique
 • Bruidssuite
 • Museum in samenwerking met de Heemkundekring
 • Kasteeltuin/wandelpark
 • Rondleidingen
 • Wonen
 • Bierbrouwen
 • Virtual Reality escaperoom

Conferentie
In de gewelven van het kasteel zijn geweldige ruimtes met voldoende daglicht en veel privacy. Door alle zintuigen te prikkelen – denk aan verschillende kleuren, materialen, geuren en smaken in het concept te verwerken – ontstaat er een unieke beleving, die momenteel alleen terug te vinden zijn in de grote meetingcentra in Amsterdam en Utrecht.

De pandbewaarders hebben aangetoond – review score 9,1 – dat juist monumentale locaties zich uitstekend lenen het verschil te maken, mits je alle zintuigen prikkelt. Niet voor niets is hun stelling: ‘Je kunt gasten pas raken in hun hart als ze hun schild durven te laten zakken’. Hier zit alles in verweven. Alleen op deze manier kun je een memorabele bijeenkomst creëren.

Theater
Het bestaande theater wordt gerestyled en ingericht met State of the Art presentatietechnieken. Het Kasteel en daarmee Gemert beschikt straks over een fantastisch theater met wel meer dan 300 zitplaatsen, uniek voor de regio. De pandbewaarders willen samen met de gemeente Gemert-Brakel in gesprek om de huidige theaterzaal van de Eendracht te verplaatsen naar Kasteel van Gemert. De gebruikers en bezoekers profiteren hiermee van de hoogwaardige voorzieningen, techniek en dienstverlening. De regionale functie van de Eendracht wordt hiermee versterkt.

Doordeweeks gericht op voornamelijk zakelijke bezoekers uit de associatie- en kennismarkt. Goede bereikbaarheid met openbaar vervoer is essentieel en dus is betrokkenheid van overheden van groot belang. In de weekenden wordt het theater vaak in combinatie gebruikt met de wintertuin, om zo grote groepen in de privémarkt (denk aan huwelijken die meerdere ruimtes nodig hebben) te bedienen.

Vergaderlocatie
Van een bijzondere teamdag, een effectieve training, zakelijk evenement en brainstormsessie tot vergaderingen met een extra dimensie. In Kasteel van Gemert gebeurt dit altijd in een combinatie van gastvrijheid, comfort, luxe, rust en alle ruimte. De eeuwenoude geschiedenis en de unieke sfeer dragen altijd bij aan het resultaat van alle zakelijke activiteiten. Natuurlijk inclusief alle hightech voorzieningen, een perfecte verzorging en die unieke, stijlvolle ambiance.

Wintertuin
Op de huidige locatie van de kapel verrijst een geheel glazen Wintertuin. Met de Wintertuin wordt een nieuwe dimensie toegevoegd als toonaangevende en exclusieve eventlocatie voor bruiloften, sitting diners en bedrijfsevenementen. Op slimme wijze worden de oude glas-in-loodramen van de kerk hergebruikt in verschillende objecten. Met passie en aandacht voor de gasten en opdrachtgevers onderscheidt het kasteel zich van vele andere markante locaties in de provincie. De Wintertuin wordt apart gepositioneerd en voornamelijk gereserveerd voor grote particuliere en zakelijke groepen.

Trouwlocatie
Door de jarenlange ervaring en verschillende awards die de pandbewaarders hebben gewonnen, is de ambitie uitgesproken dat de Wintertuin van Kasteel van Gemert na enkele jaren finalist zal zijn van ‘de beste trouwlocatie van Nederland’. Dit kan enkel als elk event gepassioneerd en met veel aandacht wordt uitgevoerd, en de gast en opdrachtgever centraal staan. Hierin onderscheidt zich het kasteel van vele andere markante locaties in de provincie.

Toprestaurant
Door de ontwikkeling van het kasteel is nu hét moment om in het Poortgebouw een toprestaurant te ontwikkelen. In het zicht van zijn gasten zal een jonge getalenteerde chefkok met zijn team – en gebruikmakend van producten uit de eigen streek – elke keer weer een unieke beleving creëren. Daarnaast heeft het een geweldig terras en nodigt het gebouw zelf uit tot verbeelding waarbij gebruik wordt gemaakt van de huidige hoogte. De inrichting wordt een cross-over van old meets new.

De kwaliteit en creativiteit worden geborgd door de pandbewaarders, die in het verleden al diverse award winning horecaconcepten hebben ontwikkeld, waarvan de laatste de beste runner-up voor Winebar of the year 2017.

Hotel
Intiem, gastvrij en warm, dat is de essentie van het middelgrote hotel dat wordt ontwikkeld in Kasteel van Gemert. Daarom worden de hotelkamers bij elkaar gesitueerd met lekker brede gangen, hoogpolig tapijt en weldaad. De kamers krijgen allemaal een eigen naam en specifiek kenmerk waarmee er eenheid en toch onderscheid wordt gemaakt. De hotelkamers en hun omgeving combineren een eigentijdse luxe met een duidelijk aanwezige voelbare historie in alle details. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken, dus de gast kan zelf online inchecken, deuren openen met een speciale app en een videoconciërge oproepen.

Long Stay studio’s
Eindhoven is de snelst groeiende regio van Nederland en zal naar verwachting de komende jaren ook minimaal in de top drie blijven staan. Naast de economische pluspunten betekent dit ook een sterk groeiende flexibele schil van internationale medewerkers die naar de regio komen. Kasteel van Gemert speelt met haar unieke long stay studio’s inclusief extra services in het hogere segment, uitstekend in op deze toekomstige ontwikkelingen.

Ommuurde kruidentuin
De kruidentuin in Gemert kent een bijzondere geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde de kruidentuin voor een inkomstenbron voor boeren die het lastig hadden. Daarnaast bood de kruidentuin een kans voor jonge boeren. Jaren later ontstond er een nieuw initiatief voor de oprichting van een kruidentuin, op enige afstand van het kasteel, het Heerlijck Hopveld. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een voorlichtingstuin met een tuinkamer voor workshops, cursussen en activiteiten gericht op natuurlijke groenteteelt, ecologische voeding en natuurontwikkeling.

De locatie van de ommuurde tuin aan de H. Geestlaan, de oude locatie van de kruidentuin, is uitermate geschikt voor een kruidentuin. Het voornemen is dan ook om de kruidentuin Heerlijck Hopveld te verplaatsen. We gaan in overleg met gemeente en betrokkenen om de locatie te verplaatsen. Een kruidentuin zo dicht bij het kasteel heeft bovendien als voordeel dat ook de bezoekers van het kasteel een bezoek aan de kruidentuin kunnen brengen. Maar misschien nog interessanter is dat de tuin, net als in 1947, kan dienen als leverancier van kruiden en groenten aan derden, in de eerste plaats aan het toprestaurant in het poortgebouw.

Oranjerie, expositieruimte
Verscholen langs prachtige bomenrijen en een nu nog groen grasveld, wordt straks de Oranjerie ontwikkeld. Deze multifunctionele expositie- en tentoonstellingsruimte heeft een ruim en vrij voeroppervlakte en is dusdanig harmonisch gebouwd dat het naadloos opgaat in het verstilde landschap. Een plek waar het bedrijfsleven in alle rust haar relaties kan uitnodigen voor meerdaagse productpresentaties, vakbeurzen in het hogere segment of bedrijvencontactdagen. In de vakantieperiodes zullen er grote overzichtstentoonstellingen worden georganiseerd,

waarbij ook de omliggende tuinen worden betrokken. Weer een extra reden voor de regio en toeristen om Gemert een bezoekje te brengen.

Doordat de Oranjerie gelegen is buiten de muren van het Kasteel en er goede logistieke ontsluitingen zijn, kan deze nieuwe locatie zelfstandig opereren en is er geen overlast voor de andere gebruikers en bewoners van het kasteel.

Prieel en boothuis
Nabij het prieel en boothuis wordt een semi-vaste buitenlocatie gecreëerd voor special privé events, openluchtconcerten en voorstellingen zoals zomeravondconcerten, openlucht kerkdiensten, Blues & Bites, Picknick in the Parc, etc. Het boothuis wordt in ere hersteld met ‘passende bootjes’ in de kasteelgracht. ‘s Avonds varend in het huurbootje kan je genieten van het prachtig uitgelichte kasteel en de bosschages. De programmering, de verhuur van de bootjes en veel meer, zal in samenwerking met de VVV en VisitBrabant worden georganiseerd.

Koffie & wijn, brasserie en bar
Om Gemert en omgeving al direct bij de herbestemming te betrekken wordt er een prijsvraag uitgeschreven: ‘De Hart & Ziel prijs’. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de prijsvraag en de jury gaat beoordelen welk idee met motivatie de meeste kans maakt uit te groeien tot een succesvol horecaconcept.

Boutique
In een kleine boutique vinden bezoekers lekkernijen van het toprestaurant en de koffie & wijn brasserie. Denk daarbij aan zelfgemaakte jams, dressings, lokale biertjes en taartjes, maar ook artikelen zoals de Kasteel van Gemert huiswijn, boeken van de Heemkundekring en ansichtkaarten uit het rijke verleden van het kasteel.

Bruidssuite
Slapen onder eeuwenoude binten en toch genieten van alle moderne comfort, het kan in de Donjon. Voor de jong gehuwden een bijzondere en onvergetelijke ervaring.

Museum, in samenwerking met Heemkundekring
We gaan bezoekers, bewoners en gasten op verschillende manieren laten ervaren waar we vandaan komen. Daarmee plaatsen we de omgeving van nu en morgen in perspectief. In samenwerking met de Heemkundekring en overheid willen we vaste en wisselende tentoonstellingen en exposities ontwikkelen die een frisse kijk geven op het verleden, heden en toekomst. Hierbij gebruik makend van de nieuwste technologieën en presentatiemethodes. Niet enkel de historische gebouwen, maar ook de gronden eromheen krijgen een interactieve benadering.

Kasteeltuin/wandelpark
Welkom in de parkachtige omgeving van Kasteel van Gemert. Want in samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel wordt de kasteeltuin weer opengesteld voor iedereen. Hierdoor kunnen alle inwoners van Gemert en omgeving weer genieten van de tuin rondom het kasteel. Het openbare park kenmerkt zich door de bijzondere bomen, de weldadige rust en unieke plant- en bloemsoorten.

Rondleidingen
Kasteel van Gemert is straks open voor iedereen. Er worden rondleidingen georganiseerd die de bezoekers terugnemen naar de historie, de ontwikkelingen en verhalen van het kasteel. Beschikbaar voor grote én kleinere groepen en georganiseerd in samenwerking met de VVV. Een bijzondere en nadere kennismaking met het kasteel en de bewoners en verhalen uit het heden en verleden

Wonen Kasteel van Gemert
Verschillende appartementen zorgen voor een permanente bewoning van het kasteel.

Wonen Hopveld
In plaats van het bouwen van woningen in de ommuurde tuin – dit heeft veel weerstand bij de inwoners van Gemert – heeft het de voorkeur om hier de kruidentuin Heerlijck Hopveld te vestigen. De locatie op het Hopveld wordt dan ingevuld met levensloopbestendige woningen in de architectuurstijl passend in de omgeving van het kasteel.

Wonen De Haag
Aan de Haag wordt ruimte gecreëerd voor gezinswoningen. De in het groen gelegen woningen sluiten qua architectuur goed aan bij de omgeving van het kasteel.

Bierbrouwen
Hier zetten we de Brabantse historie van het bier brouwen in de spotlights. Een ontmoeting met bierbrouwers, de geheimen, de recepten, de smaken en de finesses van dit prachtige ambacht. Jouw eigen biersmaak? Jouw eigen gebrouwen bier? Hier staat alles in het teken van Brabantse bieren.

Virtual Reality escaperoom
In de Don Jon is een ruimte ingericht waar gasten van alle leeftijden uit kunnen ontsnappen, net als een ‘normale escape room’. Het is een combinatie van ‘real life’ puzzels en Virtual Reality, speciaal gericht op de (historische) thema’s van het kasteel. Spectaculair, filmisch en onvergetelijk …

De samenhang van het Erfgoed
De creatieve concepten en nieuwe ontwikkelingen moeten naadloos in elkaar overvloeien, pas dan kunnen we spreken van een volwaardig en duurzaam concept. Er zijn echter een aantal onderdelen die apart moeten worden benoemd, omdat deze juist de samenhang tussen de concepten of afzonderlijke locaties vormen: Zoals de moderne ruime receptie in de Voorburchgt. Het wordt dé plek voor oude en nieuwe verhalen, een gesprek en ontmoetingen. Erfgoed verbindt. De activiteiten vormen het cement tussen alle spreekwoordelijke stenen van het concept. De pandbewaarders nemen hierin het voortouw en werken daarvoor samen met vrijwilligers, ideeënmakers, programmeurs en andere belanghebbenden.

Ook de jonge generatie moet worden betrokken bij monumentaal erfgoed. Daarvoor wordt aangesloten op nieuwe ontwikkelingen op social media en de gaming industrie, maar worden bijvoorbeeld ook jeugdgidsen opgeleid. Het Kasteel van Gemert komt weer in de spotlights. Letterlijk en figuurlijk. Kortom: de juiste verlichting speelt een cruciale rol, maar er wordt ook ingezet op aanwezigheid op social media. Dus niet enkel de oude gebouwen, maar juist de crossovers in inrichting en concepten moeten ‘fotografeer en deelbaar’ zijn. Verbinden 2030!

Harmonische Architectuur
Architect Dr. Ir. E.J. Egbert Hoogenberk van architectenbureau Harmonische Architectuur tekent voor alle ontwerpen en is autoriteit op het gebied van historisch erfgoed. De werkwijze van dit architectenbureau komt voort uit jarenlange onderzoek bij restauraties en verbouwingen van honderden huizen en gebouwen. Hierbij is gekeken naar de goede kwaliteiten van de bouw uit het verleden, waarin handwerk en natuurverbondenheid sterker aanwezig waren. Door de twee wereldoorlogen, industrialisatie en het modernisme is de goede manier van bouwen veranderd. Harmonische Architectuur weet de oude manier van bouwen te combineren naar de gebruiksverlangens en de bouwwijze van deze tijd, met als gevolg prachtige bouwwerken waar niemand omheen kan!

BL Huisvesting
Gebiedsontwikkelaar Bas van de Laar investeert met zijn bedrijf BL Huisvesting in de beste kwaliteit van Nederland, met bijzonder veel liefde voor monumentale gebouwen en historische kernen. Dat noodzaakt vrijwel altijd tot maatwerk, gebaseerd op een tweeledige basisfilosofie: geen concessies doen aan de kwaliteit en cultuurhistorische waarde en optimaal ontwikkelen voor de gebruiker. Daarbij willen ze vooral sámen ontwikkelen met betrokken partijen, met oog voor de gebruikers en omgeving, want dat levert de hoogste blijvende meerwaarde op.

The Attention Group
The Attention Group is een succesvol ondernemerschap van Pieter Aalbers en Adriaan Derksen, dat door investeerders steeds vaker gevraagd wordt om mee te denken over de herontwikkeling van markante locaties met vernieuwende meeting-, horeca- en leisureconcepten. Pieter en Adriaan noemen zichzelf pandbewaarders.

In hun adviserende rol delen ze hun ervaringen en helpen om markante gebouwen een duurzame toekomst te geven. Daarbij fungeren hun gedrevenheid en passie als brandstof die initiatieven in beweging brengt. Ze willen een duurzame waarde en ontwikkeling creëren die het als het ware het cement vormt tussen de stenen en ervoor zorgt dat de waarde van gebouwen structureel toeneemt.

TAG heeft inmiddels al meerdere monumentale gebouwen omgetoverd in gewilde vergader-, congres- en evenementenlocaties in het topsegment, waaronder het Muntgebouw in Utrecht en Marienhof in Amersfoort. ‘Wij geven de gebouwen terug aan onze gasten én de omgeving.’

Meedenken en samenwerken
Het kasteel van Gemert beschikt over een enthousiasmerend en samenbindend vermogen, om allerlei betrokken partijen op een constructieve manier in gesprek te brengen en het positieve eruit te halen. De samenwerkende partners (Team Kasteel van Gemert) bieden een vooruitstrevende visie en bijzondere plannen vanuit tomeloze energie. Op naar draagvlak in alle geledingen van de maatschappij. Een belangrijk onderdeel daarvan is de gedachte ‘voor en door Gemert’.

Belanghebbende partijen (zoals de Heemkundekring, Stichting Schoorswinkel, omwonenden, ondernemers en inwoners van Gemert) worden vanaf het begin betrokken, uitgenodigd en geraadpleegd om mee te denken bij deze herbestemming. Kortom: transparante communicatie via een website, nieuwsbrieven, persinformatie, bijeenkomsten en workshops, één-op-één gesprekken en een fysieke expo ter plaatse zijn daar een belangrijk onderdeel van. Kortom: samen ontwikkelen met betrokken partijen, met oog voor de gebruikers en de omgeving. Dat zorgt voor de hoogste blijvende meerwaarde en echte betekenis.

Het integrale herontwikkelingsconcept en de duurzame, levensvatbare businesscase worden nu verder ontwikkeld en wij streven ernaar om medio 2018 onze plannen ter goedkeuring aan te bieden aan de gemeenteraad van de gemeente Gemert-Bakel. Daarnaast willen we in samenwerking met de gemeente in het voorjaar de kasteeltuin openstellen voor publiek en vinden er in de zomer van 2018 festiviteiten plaats rondom de definitieve overdracht van het Kasteel van Gemert.

Naar verwachting start de uitvoering van de eerste herontwikkelingsfase medio 2019 en zal vervolgens in 2020 de gefaseerde ingebruikname van de diverse onderdelen plaatsvinden.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?