Duncan Stutterheim, Milten en Harvest Vastgoed kopen Westergasfabriek

0

MeyerBergman Erfgoed Groep heeft het eigendom van de Westergasfabriek n Amsterdam overgedragen aan Milten, Harvest Vastgoed en Duncan Stutterheim. Cushman & Wakefield adviseerde de verkoper en Appelhoven vastgoedadviseurs de koper.

Het voormalige fabriekscomplex bestaat uit 17 monumentale gebouwen, totaal 20.000 m², een combinatie van een hotel, kantoren, retail, horeca en evenementenruimte.

MeyerBergman Erfgoed blijft de komende jaren nog wel als actief aandeelhouder (50%) betrokken bij de voortzetting van de huidige exploitatie van deze culturele hotspot in Amsterdam. Duncan en zijn vrouw Lisca Stutterheim zullen samen met Millten als aandeelhouders toetreden voor de andere 50%. Daarmee is continuïteit en behoud van het huidige concept gegarandeerd. Het vastgoed is aangekocht vanuit een fonds, bestaande uit Millten, Stutterheim, Harvest Vastgoed en een aantal stille vennoten.

De overeenkomst betreft de koop van alle gebouwen op het terrein en overname van de helft van de aandelen in de exploitatiemaatschappij. In totaal betreft het 17 monumentale gebouwen met een oppervlak van 20.000 m², inclusief het in aanbouw zijnde hotel met 89 kamers. Van het gehele project is meer dan 70% in gebruik door vaste huurders (circa 14.500 m²) en een kleine 30% beschikbaar voor tijdelijke verhuur (circa 5600 m²). Momenteel is er sprake van 33 vaste huurders waarvan ondermeer Mr Kitchen, Pacific Parc en Ketelhuis huurders van het eerste uur zijn die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het huidige profiel van de Westergasfabriek.

De afgelopen 4 jaar zag de Westergasfabriek de bezoekersaantal stijgen met 40%. Met vooral culturele programmering (circa 50% van de tijdelijke verhuur) wist de Westergasfabriek zo een breed en divers aantal doelgroepen aan zich te binden.

Culturele hotspot
In 1999 waagde destijds MAB – het voormalige bedrijf van A.Th. Meijer – zich op verzoek van de gemeente Amsterdam aan de herontwikkeling van het zwaar vervuilde Westergasfabriek terrein. Na 18 jaar van investeren in zowel het vastgoed als de programmering, is de Westergasfabriek uitgegroeid tot een culturele hotspot van Amsterdam en Nederland.

Met de realisatie van een hotel op het terrein wordt nu het laatste puzzelstukje gelegd waarmee de fase van bouwen, aan de gebouwen, het merk en de plek die de Westergasfabriek is, afgesloten. Reden voor MeyerBergman Erfgoed om nu de Westergasfabriek te verkopen.

Maya Meijer-Bergmans, directeur Westergasfabriek en DGA MeyerBergman Erfgoed Groep: ‘Als MeyerBergman Erfgoed is het onze missie om monumentaal erfgoed nieuw leven in te blazen en een nieuwe bestemming te geven. In het geval van de Westergasfabriek kunnen we stellen dat we daarin zijn geslaagd. De Westergasfabriek is een plek waar omwonenden, Amsterdammers, diverse doelgroepen in Nederland, culturele en zakelijke partijen én internationale organisaties en instellingen met veel plezier blijven komen en events programmeren.’

100% verhuurd
Het terrein is voor 100% verhuurd en er bestaat zelfs een wachtlijst. ‘Met deze nieuwe eigenaar menen wij een uitstekende partij te hebben gevonden om de volgende fase in het bestaan van de Westergasfabriek in te vullen’, aldus Meijer-Bergmans. ‘Beide organisaties hebben een sterk trackrecord, waarbij Stutterheim zijn sporen meer dan verdiend heeft waar het gaat om het succesvol initiëren en realiseren van culturele publieksconcepten. Millten werkt nauw samen met de creatieve industrie en heeft veel ervaring om bijzondere projecten in de stad te ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben ze zo een omvangrijke portefeuille monumentaal en industrieel vastgoed opgebouwd als betrokken vastgoedontwikkelaar en belegger.
Last but not least hebben beide organisaties kennis van en focus op Amsterdam, wat in dit geval ook van grote toegevoegde waarde is voor de toekomst van de Westergasfabriek.
Daarnaast zijn wij inmiddels ook eigenaar van andere, unieke erfgoed locaties in Nederland waaronder Paleis Soestdijk en Landgoed Doornburgh in Maarssen. Met de verkoop van de Westergasfabriek kunnen wij nu dus onze focus meer gaan richten op die projecten om daar ook een succes van te maken.’

Collectief
Duncan Stutterheim aandeelhouder namens de nieuwe eigenaar: ‘De Westergasfabriek is een begrip in Nederland en dé creatieve ontmoetingsplek in Amsterdam. Toen initiatiefnemer Millten mij benaderde dat de Westergasfabriek verkocht zou worden, waren we direct onder de indruk van de mogelijkheid om dit omvangrijke project met zo’n belangrijke functie in Amsterdam te kunnen verwerven.
Onze overtuiging is dat dit project in Amsterdamse handen moest komen en niet bij institutionele of buitenlandse beleggers. Zodoende hebben we besloten om te investeren, met een collectief. Een collectief van partijen en personen die allemaal met de stad verbonden zijn. Om zo gezamenlijk een belangrijk stuk erfgoed voor de stad te behouden. Voor Amsterdam, door Amsterdammers.
Als ras Amsterdammer richt ik mij samen met mijn vrouw Lisca, na het afsluiten van mijn werkzame leven in de dance scene, steeds meer op de sociaal culturele programmering van de stad. Als collectief én in samenwerking met met het team van MeyerBergman Erfgoed verwachten wij de waardevolle functie van deze plek te kunnen continueren en verder uit te bouwen.’

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2018/01/westergasfabriek-verkocht/

Share.

Comments are closed.