Nieuwbouw voor komst F35 gevechtsvliegtuigen

0

Vliegbasis Leeuwarden krijgt een kantoor- en lesgebouw voor F-35 operaties. Met het plaatsen van een wandplaat verrichtten de commandant van de vliegbasis, kolonel Arnoud Stallmann, en directeur Transacties en Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf, Roger Mol, vandaag de officiële bouwhandeling. Het pand is naar verwachting in november 2018 klaar.

Mol benadrukte in zijn toespraak het belang van een goede samenwerking tussen het Rijksvastgoedbedrijf, Defensie en de markt. Het nieuwe kantoor- en lesgebouw voor het 322 squadron op de vliegbasis Leeuwarden zal worden gebruikt voor operaties met het nieuwe F-35 gevechtsvliegtuig, zoals voor de training van gevechtspiloten en de planning van operaties met F-35 gevechtsvliegtuigen.

Internationaal
De start van de bouw is een belangrijke mijlpaal in het project “Infrastructuur F-35”. Het gebouw is het eerste zichtbare object in een reeks van zo’n 33 projecten en maakt de transitie naar een 5e generatie luchtmacht tastbaar. Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden binnen het hele infrastructuurproject voor operaties met F-35 gevechtsvliegtuigen in de komende 8 jaar. Zo wordt onder meer de infrastructuur op de vliegbases Leeuwarden en Volkel aangepast. De aanpassingen variëren van compleet nieuwe gebouwen tot het aanpassen van de ondergrondse infrastructuur. Daarnaast zijn er voor het F-35 project in de toekomst vernieuwingen gepland op de locaties in Breda en Den Haag en op vliegbasis Woensdrecht. In meerdere landen in de wereld, zoals Noorwegen, Italië, Groot-Brittannië, Australië en Amerika worden soortgelijke gebouwen gerealiseerd voor de invoering van de F-35. Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt een toeziend oog op de alle internationale projecten.

Aannemer
Na een voorbereiding van zo’n twee jaar werd – na een tweede aanbesteding – de opdracht voor de nieuwbouw op vliegbasis Leeuwarden in juni 2017 gegeven aan Aannemingsmaatschappij Friso BV in Sneek en onderaannemer Unica.

 

https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2018/01/12/nieuwbouw-voor-komst-f35-gevechtsvliegtuigen

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?