Rechtbank wijst vorderingen Woonbond inzake InkomensAfhankelijke Huurverhoging af

0

De Woonbond had medio juli 2017 de Staat, i.c. de Belastingdienst, en ook verhuurders-organisaties Aedes, IVBN en Vastgoed Belang gedaagd. De Woonbond deed dat omdat de Belastingdienst en verhuurders onrechtmatig zouden hebben gehandeld door aan verhuurders ‘inkomensindicaties’ ter beschikking te stellen, waarmee verhuurders de InkomensAfhankelijke Huurverhogingen (IAH’s) door konden voeren. Deze IAH’s zijn bedoeld om het ‘goedkoop scheefwonen’ in gereguleerde huurwoningen te bestrijden; een beleid dat brede instemming in het parlement had gekregen.

De rechtbank Den Haag heeft vandaag alle vorderingen van de Woonbond afgewezen. Volgens de rechtbank is het verstrekken door de Staat van inkomensindicaties en het gebruiken daarvan door verhuurders sinds 1 april 2016 zonder meer in overeenstemming met de wet. Of het verstrekken van inkomensindicaties ook vóór 1 april 2016 in overeenstemming met de wet was, is volgens de rechtbank niet aan de burgerlijke rechter, maar aan de bestuursrechter. De huurders hadden daartegen verzet aan kunnen tekenen op grond van artikel 40 Wet Bescherming Persoonsgegevens. De rechtbank voegt daar verder nog aan toe dat áls het verstrekken van inkomensindicaties door de Staat vóór 1 april 2016 in strijd met de wet zou zijn geweest, dat niet betekent dat het gebruiken daarvan door verhuurders eveneens in strijd met de wet was. Dat is volgens de rechtbank namelijk niet het geval. Ook vóór 1 april 2016 mochten verhuurders dus de inkomensindicaties gebruiken voor het doorvoeren van inkomensafhankelijke huurverhogingen.

Woordvoerders namens IVBN en Vastgoed Belang, Frank van Blokland en Co Koning, hebben met instemming het vonnis van de rechtbank gelezen. Zij hadden al goede hoop dat de vorderingen van de Woonbond zouden worden afgewezen en dat is nu overtuigend gebeurd.

Voor IVBN en Vastgoed Belang werd de procedure gevoerd door advocaat mr. Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten – Notarissen uit Nijmegen. Klik hier voor de uitspraak.

 

https://www.ivbn.nl/persbericht/rechtbank-wijst-vorderingen-woonbond-inzake-inkomensafhankelijke-huurverhoging-af

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?