ING: Groei bouwproductie vertraagt

0

2018 wordt naar verwachting het vijfde jaar op rij dat de bouwproductie stevig groeit waardoor er tekorten aan personeel en materialen ontstaan. Ook geeft een toenemend aantal aannemers aan door financiële belemmeringen de bouwproductie niet te kunnen laten groeien. Voor een groeiende omzet is werkkapitaal nodig. De ondercapaciteit leidt tot hogere prijzen. ING Economisch Bureau verwacht dat de bouwproductie mede daardoor in 2018 met vier procent groeit. Dit is lager dan in de afgelopen jaren.

Personeels- en materiaaltekorten nemen toe…
In 2018 neemt de bouwproductie naar verwachting voor het vijfde jaar op rij toe. De aanhoudende groei zorgt er voor dat er druk op de productiecapaciteit staat. Bouwbedrijven en toeleveranciers hadden deze tijdens de recessie juist flink laten inkrimpen. Dit leidt nu tot personeelstekorten. Ook lopen de levertijden van bouwmaterialen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. In november 2017 gaf 23% van de bouwbedrijven aan dat de werkzaamheden werden belemmerd door personele problemen en 20% gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen.

… en bouwbedrijven kampen ook vaker met financiële belemmeringen
De groei bij bouwbedrijven zet ook de financiën onder druk. Maar liefst 21% van de aannemers gaf in november aan dat de productie belemmerd wordt door financiële perikelen. Dit heeft verschillende oorzaken:

-Voor omzetgroei is meer werkkapitaal nodig dat niet direct voor handen is. Al zijn er ook bouwbedrijven die de bouwtermijnen krijgen betaald voordat zij de toeleveranciers moeten betalen en daardoor geen extra werkkapitaal nodig hebben.

-Eerder aangenomen projecten zijn soms tegen te lage inkoopprijzen voor bouwmaterialen gecalculeerd. Nu de prijzen van bouwmaterialen stijgen zet dit de marges van deze projecten onder druk.

-Bouwbedrijven willen weer investeren in nieuw materieel of grondposities, hiervoor hebben zij kapitaal nodig.

Alle ruimte voor prijsverhogingen
De capaciteitskrapte leidt na acht jaar van prijsdalingen in 2017 voor het eerst sinds acht jaar weer tot hogere prijzen van nieuwbouwwoningen. In de eerste zes maanden van het 2017 steeg de kostprijs van nieuwbouw met meer dan 6%. De capaciteitsproblemen houden aan en in november 2017 gaf 70% van de bouwbedrijven aan de prijzen verder te willen verhogen. De verwachting is dan ook dat de prijzen verder zullen stijgen.

Tijdelijke krimp bouwproductie…
Opvallend is dat de bouwproductie in het derde kwartaal 2017 licht kromp (-/-0,5% ten opzichte van het tweede kwartaal). Enerzijds gaan wij er van uit dat dit incidenteel is maar anderzijds geeft het ook aan dat de hoge groei afvlakt en dat de bovengenoemde belemmeringen daadwerkelijk tot productiebeperkingen leiden.

…maar bouwers blijven erg optimistisch.
Aannemers zijn ondanks het matige derde kwartaal eind 2017 zeer optimistisch gestemd. Het ondernemersvertrouwen onder hen bereikte het hoogste niveau ooit. De groei in de woningbouw zet dan ook in 2018 nog door, weliswaar op een lager niveau. Het volume in de utiliteitsbouw en de infrasector begint echter juist aan te trekken waardoor de groei breder gedragen wordt. De verwachting is dat de groei van de bouwproductie voor geheel 2018 uitkomt op vier procent.

 

https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook-2018/bouw.html

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?