Amsterdam halveert kantorenleegstand

0

Er staat de helft minder kantoren leeg in Amsterdam dan in 2014. De leegstand is tussen 2015 en 2017 gedaald van 1.3 naar 0,7 miljoen vierkante meter. Veel kantoren zijn afgelopen jaren namelijk omgebouwd tot woningen, zo’n 5000 in totaal.

Maar nog steeds staat 10% van de kantoren leeg. De gemeente blijft ze daarom omvormen tot (betaalbare) woningen. Vooral mensen die hard op zoek zijn naar een huis, zijn al die leegstaande kantoorpanden een doorn in het oog.

Andere bestemmingen
Ook zijn kantoren veranderd in scholen, flexplekken, broedplaatsen of nieuwe kantoren. Elk gebied en elke wijk vraagt om een andere invulling.

Leegstand waar?
In Oost is de leegstand 3,9%, in Centrum 6,8% en in Arenapoort 5,5%. Vooral in gebieden zoals Amstel III en Riekerpolder die veranderen van bedrijven- naar woongebied, is de leegstand nog boven de 13%. Dat neemt komende jaren af.

Vraag naar werkruimte blijft
Naast deze ontwikkeling is ook ruimte voor nieuwe kantoren op gewilde locaties en worden verouderde panden verbouwd tot moderne kantoorruimtes. Want de vraag naar werkruimte blijft.

In de infographic (PDF, 480 kB) is de precieze transformatie per functie en gebied in Amsterdam te zien.

 

https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/amsterdam-halveert/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?